Așteptându-i pe barbari

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 04 Mai, 2015
2541

Imperiul este puternic și granițele sale nesfârșite, imperiul mereu se extinde și forța sa e temută și înfricoșătoare. Imperiul civilizează, aduce ordine și disciplină în rândurile barbarilor care îi bat la porțile sale. Imperiul veghează și trupele sale niciodată nu au liniște. Pentru că imperiul e grandios și bogățiile nesfârșite, așa sunt și dușmanii săi. Barbari violenți, pus pe jaf și crime, barbari care-și strâng oștile în pustietățile neștiute și care stau la pândă pentru a ataca imperiul atunci când te aștepți mai puțin.

Într-unul din orașele de frontieră, Magistratul veghează asupra păcii și ordinii stabilite de la centru. Însă zvonurile unui atac al barbarilor au produs nelinişte în rândul nobililor din oraşele mari ale Imperiului, aşa că detaşamente de militari conduse dur şi nemilos de ofiţeri ce-şi doresc o ascensiune rapidă sosesc în micul oraş de graniţă. Barbarii trebuie găsiţi, trebuie torturaţi, umiliţi şi ucişi pentru a fi oferiţi ca exemplu celor care ar îndrăzni să conteste autoritatea Imperiului. Iar puterile şi echilibrul stabilit de Magistrat nu mai au nicio autoritate în faţa armatei sosite de la centru.

Coetzee scrie un roman-parabolă, în care imaginea civilizatorie a occidentului se loveşte cu furie de calmul şi stranietatea străinului barbar. Din această confruntare, adesea barbaria occidentului întrece în violenţă, răutate şi ipocrizie orice închipuire. Însă occidentul îşi trasează propriul imperiu. Şi doar violenţa îl ţine închegat între graniţele sale.

Așteptându-i pe barbari
Așteptându-i pe barbari
J.M. Coetzee
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram