TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Arhanghelul Raul
Arhanghelul Raul Arhanghelul Raul
Ovidiu Eftimie

Imediat după apariția acestui roman, am văzut reacții destul de violente pe facebook și pe blogurile de specialitate. Fie contra romanului, fie pro. Însă ambele tipuri de reacție sunt violente, gălăgioase și destul de radicale. Ceea ce m-a mirat destul de mult, știind că SF-ul românesc stârnește puțină vâlvă în mediul on-line. Însă e posibil ca biografia autorului și mica lui gâlceavă cu scriitorii SF autohtoni să fi dus la situația de față.
În fine, ce e totuși cu acest Arhanghel Raul? Roman SF? Da și nu. Un roman bun? Da și nu. Merită citit? Probabil că mai mult da decât nu. Romanul e o parodie de aproape 200 de pagini scrisă la adresa vieții din România, cu metehnele politice și economice pe care le cunoaștem foarte bine. Totodată, e și o parodiere a romanelor SF în care pământenii se luptă contra ființelor malefice din alte dimensiuni, folosind arme și mijloace de comunicație sau transport secrete și ultra-performante, pe care doar agenții secreți pământeni le știu. Însă cum suntem în România, referințele devin caricaturale și totul e derizoriu: SRI-ul anchetează corupția controlorilor de tren, nașii au însă o organizație secretă care luptă pentru salvarea patriei în fața invaziei dracilor, dracii mai mari în funcție sunt neputincioși și cer ajutorul patriei, Dumnezeu e o chelneriță într-un bar de gară, iar județul Buzău e mai celebru în lumea paranormalului decât Triunghiul Bermudelor. Tot romanul e plin de poante, unele mai reușite, altele mai puțin, capitolele sunt scurte, un soi de sketch-uri amuzante ca cele de pe celebrul Times New Roman, site la care autorul nostru este și redactor. Rezultatul? Un ghiveci cu glume și ironii, intenționat și de multe ori bine realizat. Sunt și capitole deranjante, atunci când autorul își ia prea în serios romanul și uită că Arhanghelul Raul e o parodie la adresa SF-ului și nu un roman SF serios.
Concluzia? Arhanghelul Raul e similar cu celebra serie Men in Black, însă un Men in Black autohton cu navetiști, miniștri, gări insalubre și multe glumițe pe care doar un român le va înțelege. Perfect pentru a fi citit în weekend sau pe tren ori metrou. Nu-l luați în serios că vă enervați degeaba! Nu e pentru fanii SF, poate unii dintre ei nu au simțul umorului și se vor simți atacați. Însă e perfect pentru o zi mohorâtă, când merită să vezi ce mai inventează cercetătorii celebri din Pașcani!

Comentarii

ARTICOLE SIMILARE

Băiatul sălbatic Băiatul sălbatic Băiatul sălbatic Paolo Cognetti
Scriitorul italian Paolo Cognetti, câștigător deja al premiul Strega, revine pe...
Cântec lin Cântec lin Cântec lin Leïla Slimani
Romanul Leïlei Slimani începe brusc și violent cu o crimă...
Și, deodată, cineva bate la ușă Și, deodată, cineva bate la ușă Și, deodată, cineva bate la ușă Etgar Keret
Citindu-i volumul de memorii și eseuri apărut deja la Humanitas (Șapte ani buni), eram...
Acum nici tăcerea nu-ți mai aparține Acum nici tăcerea nu-ți mai aparține Acum nici tăcerea nu-ți mai aparține Aslı Erdoğan
Pe data de 17 august 2016, Aslı Erdoğan, alături de alți membri ai...
Mitologia nordică Mitologia nordică Mitologia nordică Neil Gaiman
Neil Gaiman este unul dintre scriitorii mei preferați când vine vorba de fantasy...