Apropierea

Romeo Aurelian Ilie
Romeo Aurelian Ilie 19 August, 2016
1982

  Apropierea este de fapt un elogiu adus îndepărtării. Dar o îndepărtare asumată, dinainte plănuită și cu un scop nobil. Mai pe scurt, Apropierea este povestea a patru prieteni – poeți, Adrian, Dan Parfenie, The Great și Lidia, cea supranumită la madre de la poesia, care se hotărăsc de comun acord să se împrăștie prin lume pentru a căuta sursa poeziei pure. Iar cum poezia nu își trage seva decât din viață, fiecare dintre ei (mai puțin Lidia care îi așteaptă cuminte acasă), își va trăi de fapt propria poezie. Iar fiecare poezie va avea în comun faptul că va fi scrisă pe filigramul unor pânze de paianjen formate din: străinătate și dor de casă, iubire și suferință, adrenalină și lene acută, depresie și entuziasm.
  Apropierea devine, așadar, adunarea la un loc, sub formă de puzzle, a poeziilor trăite de fiecare personaj. Ceea ce contribuie din plin la senzația de puzzle este diversitatea vocilor narative, fiecare capitol fiind spus prin vocea unuia sau altuia dintre personaje. Astfel, fiecare capitol te transpune în alt loc, în altă atmosferă, îți face cunoștință cu alte personaje, la rândul lor devenind cauză și efect ale vieții-poezie.
  Apropierea se metamorfozează astfel cu fiecare persoanj care își declamă poezia, din roman de dragoste în roman de aventură, apoi în roman psihologic, în roman cu adolescenți etc.
  Și totuși, de ce Apropierea? Pentru că fiecare personaj își trăiește viața așa cum ar scrie un lung poem despre sine. Și asta îi apropie între ei, chiar dacă fizic sunt la mii de kilometri distanță.

Apropierea (ediția film)
Apropierea (ediția film)
Marin Mălaicu-Hondrari
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram