TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Anul Zero. 1945, o istorie

Ian Buruma și-a propus să scrie o carte mare. Aproape i-a reușit. Spun aproape deoarece și-a propus foarte multe și, din păcate, avengura studiului l-a depășit astfel încât, într-un final, ne-am trezit cu o lucrare care în loc să aibă minim 1000 de pagini, are doar aproape 400.

Sunt multe întrebări la care Buruma nu apucă să răspundă, multe neclarități care rămân după ce închizi cartea și te fac să-ți răscolești biblioteca în căutarea unor volume care să te dumirească.

Însă asta nu înseamnă că studiul lui Buruma nu este bun sau nu este necesar. Ba dimpotrivă. Astfel de cărți sunt extrem de importante pentru cultura umanității deoarece aduc în fața ochilor momentele critice care au urmat imediat după victoria finală a Aliaților, victorie care a pus capăt unui conflict monstruos, însă care nu a însemnat în mod automat și sfârșitul tragediei unei lumi întregi.

Cartea lui Buruma ne arată că sfârșitul unui război nu înseamnă  o viață mai bună, ci doar șansa de a lua totul din nou de la capăt pentru a-ți reclădi viața distrusă de ură, foamete și teroare. Un volum care trebuie citit și recitit pentru a evita un nou moment zero atât de crunt, dureros și infernal.

Comentarii

ARTICOLE SIMILARE

Io contra Statele Unite ale Americii Io contra Statele Unite ale Americii Io contra Statele Unite ale Americii Paul Beatty
Io este fiul unui sociolog de culoare controversat și a crescut fiind subiectul unor...
Ultima stație de pe strada pieței Ultima stație de pe strada pieței Ultima stație de pe strada pieței Matt de la Peña
    "- De ce omul acela nu vede?     - Băiete, ce ştii tu ce...
Lenin Dada Lenin Dada Lenin Dada Dominique Noguez
    Ador oamenii inteligenţi care, deşi nu cred în teorii ale...
Catherine cea îndărătnică Catherine cea îndărătnică Catherine cea îndărătnică Karen Cushman
Catherine cea îndărătnică este câştigătoare a Newberry Honor, o lectură...
Pasăre cântătoare Pasăre cântătoare Pasăre cântătoare Kathryn Erskine
Devon, fratele lui Caitlin, este ucis într-un school shooting, împreună cu...