TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Am fost cândva femeie de onoare și alte povestiri

Colecție de proză scurtă despre copilărie, adolescență, primii ani de tinerețe în comunism și pășirea în haosul de după anii ’90, volumul lui Radu Paraschivescu îmbină ficțiunea cu proza autobiografică. O combinație extrem de potrivită pentru că personajul central are pasiunile și patima pentru cuvinte și imagini pe care le-am întâlnit la jurnalistul Radu Paraschivescu. Amintiri de pe stadioanele comuniste în ligile inferioare, amintiri din anii obligatorii de armată ca proaspăt student la filologie, primele iubiri, pasiunea nebună pentru muzică, vinil de contrabandă, pentru fotbalul mare cu jucători de legendă și pentru literatura universală pe care o citeau doar împătimiții.

Proza lui Radu Paraschivescu construiește, aparent,  biografia unui personaj în în plină maturizare. În subtext, însă, proza  reconstruiește la scară fidelă o Românie aflată în plin regim comunist, o Românie cu bârfe, cu străzi cu nume schimbate politic, o Românie a cozilor și a funcționarilor publici cu putere de decizie peste restul oamenilor. O Românie a mărfii de contrabanda, a locuitului la bloc și a navetei zilnice alături de clasa muncitoare. Cu mult umor, ironie, cu o apetență maladivă pentru expresivitatea orală și pentru nume și detalii minuscule care dau culoare timpului, Radu Paraschivescu readuce în 3D o lume pe care mulți o cred uitată sau și-o amintesc vag, în culorile gri ale blocurilor comuniste.

Excepționale aceste mici fragmente de proză cu naivitățile, cu izbucnirile de entuziasm și melancolia specifică tinereții, o tinerețe plină de farmec în ciuda regimului aflat la putere.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

În furtuni de oțel În furtuni de oțel În furtuni de oțel Ernst Junger
Pentru cei care au văzut excelentul film al lui Christopher Nolan – Dunkirk,...
Primăvara la Roma a doamnei Stone Primăvara la Roma a doamnei Stone Primăvara la Roma a doamnei Stone Tennessee Williams
Romanul lui Tennessee Williams este o dramă bine scrisă despre întâlnirea...
Ai uitat să râzi Ai uitat să râzi Ai uitat să râzi Bogdan Munteanu
Deși mai are două cărți scoase la editura Limes (cu distribuție minoră, probabil),...
Bonsai Bonsai Bonsai Alejandro Zambra
Emilia și Julio au în comun o minciună: amândoi susțin că l-au citit pe...
Imperiul pisicilor Imperiul Pisicilor Imperiul Pisicilor Alex Tocilescu
Celebru pentru pisicile de pe internet și pentru scandalul iscat de primul volum de...