TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Am fost cândva femeie de onoare și alte povestiri

Colecție de proză scurtă despre copilărie, adolescență, primii ani de tinerețe în comunism și pășirea în haosul de după anii ’90, volumul lui Radu Paraschivescu îmbină ficțiunea cu proza autobiografică. O combinație extrem de potrivită pentru că personajul central are pasiunile și patima pentru cuvinte și imagini pe care le-am întâlnit la jurnalistul Radu Paraschivescu. Amintiri de pe stadioanele comuniste în ligile inferioare, amintiri din anii obligatorii de armată ca proaspăt student la filologie, primele iubiri, pasiunea nebună pentru muzică, vinil de contrabandă, pentru fotbalul mare cu jucători de legendă și pentru literatura universală pe care o citeau doar împătimiții.

Proza lui Radu Paraschivescu construiește, aparent,  biografia unui personaj în în plină maturizare. În subtext, însă, proza  reconstruiește la scară fidelă o Românie aflată în plin regim comunist, o Românie cu bârfe, cu străzi cu nume schimbate politic, o Românie a cozilor și a funcționarilor publici cu putere de decizie peste restul oamenilor. O Românie a mărfii de contrabanda, a locuitului la bloc și a navetei zilnice alături de clasa muncitoare. Cu mult umor, ironie, cu o apetență maladivă pentru expresivitatea orală și pentru nume și detalii minuscule care dau culoare timpului, Radu Paraschivescu readuce în 3D o lume pe care mulți o cred uitată sau și-o amintesc vag, în culorile gri ale blocurilor comuniste.

Excepționale aceste mici fragmente de proză cu naivitățile, cu izbucnirile de entuziasm și melancolia specifică tinereții, o tinerețe plină de farmec în ciuda regimului aflat la putere.

Comentarii

ARTICOLE SIMILARE

Băiatul sălbatic Băiatul sălbatic Băiatul sălbatic Paolo Cognetti
Scriitorul italian Paolo Cognetti, câștigător deja al premiul Strega, revine pe...
Cântec lin Cântec lin Cântec lin Leïla Slimani
Romanul Leïlei Slimani începe brusc și violent cu o crimă...
Și, deodată, cineva bate la ușă Și, deodată, cineva bate la ușă Și, deodată, cineva bate la ușă Etgar Keret
Citindu-i volumul de memorii și eseuri apărut deja la Humanitas (Șapte ani buni), eram...
Acum nici tăcerea nu-ți mai aparține Acum nici tăcerea nu-ți mai aparține Acum nici tăcerea nu-ți mai aparține Aslı Erdoğan
Pe data de 17 august 2016, Aslı Erdoğan, alături de alți membri ai...
Mitologia nordică Mitologia nordică Mitologia nordică Neil Gaiman
Neil Gaiman este unul dintre scriitorii mei preferați când vine vorba de fantasy...