TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Al Treilea Reich

Victor Klemperer cu două zile înainte de boicotul nazist de la 1 aprilie 1933 împotriva magazinelor evreiești nota în jurnal:

Atmosfera este asemănătoare perioadei premergătoare unui pogrom din Evul Mediu sau din adâncurile Rusiei [...] Noi suntem ostatici [...] Noi – adică comunitatea amenințată a evreilor. De fapt, mă simt mai degrabă rușinat decât speriat. Și mi-am imaginat dintotdeauna că secolul XX și Europa Centrală sunt cu totul altceva decât secolul al XIV-lea și România.

Primul volum din cele trei dedicate celui de-al treilea Reich începe cu trecerea în revistă a Reich-ului lui Bismarck și cu enumerarea plusurilor și minusurilor regimului impus de Cancelarul de fier pentru ca mai apoi să prezinte idealurile primului război mondial, culminând cu instaurarea Republicii de la Weimar și a nemulțumirilor sociale provocate de tratatul de la Versailles.

Detaliile legate de jocurile politice și de influența inflației, mai apoi a recesiunii, sunt strâns legate de evoluția rapidă și puternică a partidului nazist, autorul reușind un adevărat tur de forță în capitolele dedicate perioadei interbelice. Ascensiunea NSDAP-ului este redată succint, Richard J. Evans urmărind evoluția naziștilor cu o foarte mare atenție acordată detaliilor de ordin politic și social.

Volumul se încheie cu numirea lui Hitler drept cancelar și cu analiza deciziilor luate în prima jumătate a anului 1933 în ceea ce privește trecerea tuturor organizațiilor sub puterea statului al cărui senil președinte nu mai era decât o marionetă sub brațul de fier al zvasticii.

Comentarii

ARTICOLE SIMILARE

Io contra Statele Unite ale Americii Io contra Statele Unite ale Americii Io contra Statele Unite ale Americii Paul Beatty
Io este fiul unui sociolog de culoare controversat și a crescut fiind subiectul unor...
Ultima stație de pe strada pieței Ultima stație de pe strada pieței Ultima stație de pe strada pieței Matt de la Peña
    "- De ce omul acela nu vede?     - Băiete, ce ştii tu ce...
Lenin Dada Lenin Dada Lenin Dada Dominique Noguez
    Ador oamenii inteligenţi care, deşi nu cred în teorii ale...
Catherine cea îndărătnică Catherine cea îndărătnică Catherine cea îndărătnică Karen Cushman
Catherine cea îndărătnică este câştigătoare a Newberry Honor, o lectură...
Pasăre cântătoare Pasăre cântătoare Pasăre cântătoare Kathryn Erskine
Devon, fratele lui Caitlin, este ucis într-un school shooting, împreună cu...