logo
TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Al Treilea Reich

Victor Klemperer cu două zile înainte de boicotul nazist de la 1 aprilie 1933 împotriva magazinelor evreiești nota în jurnal:

Atmosfera este asemănătoare perioadei premergătoare unui pogrom din Evul Mediu sau din adâncurile Rusiei [...] Noi suntem ostatici [...] Noi – adică comunitatea amenințată a evreilor. De fapt, mă simt mai degrabă rușinat decât speriat. Și mi-am imaginat dintotdeauna că secolul XX și Europa Centrală sunt cu totul altceva decât secolul al XIV-lea și România.

Primul volum din cele trei dedicate celui de-al treilea Reich începe cu trecerea în revistă a Reich-ului lui Bismarck și cu enumerarea plusurilor și minusurilor regimului impus de Cancelarul de fier pentru ca mai apoi să prezinte idealurile primului război mondial, culminând cu instaurarea Republicii de la Weimar și a nemulțumirilor sociale provocate de tratatul de la Versailles.

Detaliile legate de jocurile politice și de influența inflației, mai apoi a recesiunii, sunt strâns legate de evoluția rapidă și puternică a partidului nazist, autorul reușind un adevărat tur de forță în capitolele dedicate perioadei interbelice. Ascensiunea NSDAP-ului este redată succint, Richard J. Evans urmărind evoluția naziștilor cu o foarte mare atenție acordată detaliilor de ordin politic și social.

Volumul se încheie cu numirea lui Hitler drept cancelar și cu analiza deciziilor luate în prima jumătate a anului 1933 în ceea ce privește trecerea tuturor organizațiilor sub puterea statului al cărui senil președinte nu mai era decât o marionetă sub brațul de fier al zvasticii.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Ca peştele în copac Ca peștele în copac Ca peștele în copac Lynda Mullaby Hunt
Pentru ca s-a terminat 2016, un an cu apariţii editoriale de top în zona...
Povesteşte-mi ceva Povestește-mi ceva Povestește-mi ceva Sharon Creech
Povesteşte-mi ceva e un roman în care te afunzi, în care plonjezi pentru ca,...
Credință vs Știință Credință vs Știință Credință vs Știință Jerry A. Coyne
„Lucrul cel mai detestabil pe care-l poate spune un om de ştiinţă american...
Hollywood la Phenian Hollywood la Phenian Hollywood la Phenian Paul Fischer
Unul dintre marele avantaje când ești dictator este că poți face cam tot ce-ți...
Coajă de nucă Coajă de nucă Coajă de nucă Ian McEwan
Povestitorul este un fetus care are o afinititate specială pentru vinurile de calitate,...