Al Treilea Reich

Vlad Zver
Vlad Zver 21 Iulie, 2014
813
Victor Klemperer cu două zile înainte de boicotul nazist de la 1 aprilie 1933 împotriva magazinelor evreiești nota în jurnal:

Atmosfera este asemănătoare perioadei premergătoare unui pogrom din Evul Mediu sau din adâncurile Rusiei [...] Noi suntem ostatici [...] Noi – adică comunitatea amenințată a evreilor. De fapt, mă simt mai degrabă rușinat decât speriat. Și mi-am imaginat dintotdeauna că secolul XX și Europa Centrală sunt cu totul altceva decât secolul al XIV-lea și România.

Primul volum din cele trei dedicate celui de-al treilea Reich începe cu trecerea în revistă a Reich-ului lui Bismarck și cu enumerarea plusurilor și minusurilor regimului impus de Cancelarul de fier pentru ca mai apoi să prezinte idealurile primului război mondial, culminând cu instaurarea Republicii de la Weimar și a nemulțumirilor sociale provocate de tratatul de la Versailles.

Detaliile legate de jocurile politice și de influența inflației, mai apoi a recesiunii, sunt strâns legate de evoluția rapidă și puternică a partidului nazist, autorul reușind un adevărat tur de forță în capitolele dedicate perioadei interbelice. Ascensiunea NSDAP-ului este redată succint, Richard J. Evans urmărind evoluția naziștilor cu o foarte mare atenție acordată detaliilor de ordin politic și social.

Volumul se încheie cu numirea lui Hitler drept cancelar și cu analiza deciziilor luate în prima jumătate a anului 1933 în ceea ce privește trecerea tuturor organizațiilor sub puterea statului al cărui senil președinte nu mai era decât o marionetă sub brațul de fier al zvasticii.

Al Treilea Reich (Vol. II)
Al Treilea Reich (Vol. II)
Richard J. Evans
Vezi cartea
Cum să ai un club de lectură reușit
Cartepedia 27 Martie, 2024
Un club de lectură reușit poate transforma radical experiența cititului, transformând-o dintr-o acti...
Sfaturi pentru a termina o carte
Cartepedia 25 Martie, 2024
A termina de scris o carte poate părea o călătorie intimidantă, plină de obstacole și momente de înd...
Explorând Dune: O Călătorie Cinematografică pe Arrakis
Cartepedia 23 Martie, 2024
Când vorbim despre capodopere cinematografice care aduc în prim-plan universuri complexe, "Dune" de...
Philip Roth: Maestrul narativ al controverselor și introspecțiilor
Cartepedia 19 Martie, 2024
În lumea literaturii americane, Philip Roth ocupă un loc de onoare, fiind celebrat pentru explorarea...

Urmărește-ne pe Instagram