TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Ai uitat să râzi
Ai uitat să râzi Ai uitat să râzi
Bogdan Munteanu

Deși mai are două cărți scoase la editura Limes (cu distribuție minoră, probabil), putem considera „Ai uitat să râzi” debutul în proză pentru publicul larg al lui Bogdan Munteanu. Un volum solid de proză scurtă, cu tematici diverse, alese mai toate din banalul cotidian. Mici întâmplări din copilărie, fragmente de maturitate cu infidelități, eșecuri si planuri date peste cap, personaje care mai de care mai aleatoriu alese, unele circulând de altfel de la o proză la alta.

Bogdan Munteanu  scrie despre viața pe care o știm cu toții, fie trăită la țară sau la bloc, în oraș. O viață deseori plată, nedreaptă, lipsită de confort și presărată cu mediocritate. Ici, colo, personajele sale au răbufniri de orgoliu și caută să distrugă echilibrul mediocru: fie o relație extraconjugală, fie ceva ilegal, ca distrusul afișelor puse de administrația blocului sau ascultatul de povești erotice spuse de un bătrân aproape senil, atunci când vârsta adolescenței transformă poveștile și puținele detalii în adevărate romane de aventură.

Sigur pe scriitură, Bogdan Munteanu nu are dificultăți majore când reface micile scene de viață. Personajele sunt credibile, gesturile lor, decorul, totul e ușor de recunoscut de cititor. Lipsește majorității acestor scene profunzimea, tensiunea pe care mi-aș fi dorit-o, tensiunea care dă culoare și viață prozei scurte de cea mai bună calitate. Cu mici excepții, prozele lui Bogdan Munteanu rămân la stadiu de final deschis, în care drama banalului nu se închide printr-o concluzie clară. „Ai uitat să râzi” e un volum de proză care merită o lectură din partea cititorilor de literatură română. Pentru a ajunge însă pe raftul cu cărți de recitit, Bogdan Munteanu mai are un pic de muncă. Potențialul există, asta e clar.

Comentarii

ARTICOLE SIMILARE

Problema celor trei corpuri Problema Problema celor trei corpuri (vol. 1) Cixin Li
Una dintre cele mai celebre serii SF din ultima vreme, trilogia Amintiri din trecutul...
Zgomotul timpului Zgomotul timpului Zgomotul timpului Julian Barnes
Deși are succes și e considerat unul dintre compozitorii de viitor, Șostakovici...
Când muritorii dorm Când muritorii dorm Când muritorii dorm Kurt Vonnegut
Când muritorii dorm e unul dintre volumele de proză scurtă publicate postum,...
Tot spațiul dintre gândurile mele Tot spaţiul dintre gândurile mele Tot spaţiul dintre gândurile mele Bogdan Răileanu
Dacă facem abstracție de prima și ultima proză din volum (un text fantastic despre...