Acum nici tăcerea nu-ți mai aparține

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 23 Iunie, 2018
2541

Pe data de 17 august 2016, Aslı Erdoğan, alături de alți membri ai redacției ziarului Özgür Günde, e arestată de către forțele poliției turce și acuzată de colaborare cu un grup terorist. Acuzația, la modă după tentativa eșuată de lovitură de stat, a dus la arestarea a zeci de mii de intelectuali, oameni de cultură, profesori universitari sau membri ai sistemului bugetar turc. Textele scrie în presă de-a lungul anilor de către Aslı Erdoğan au plasat-o cu siguranță în tabăra inamicilor politicii de stat, o politică violentă, îndreptată mai ales contra minorităților kurde și armene.

Cartea de față e un soi de melanj de literatură, texte politice, articole și fragmente de jurnal. Un melanj destul de poetic, însă cumplit prin adevărurile pe care le denunță în paginile sale. Aslı Erdoğan scrie despre crimele politice, despre violența împotriva femeii în statul turc, despre rolul nesemificativ al femeii în societatea turcă, despre dizidență și arestări politice urmate de tortură și moarte. Textele ei sunt incomode, sunt brutale și deloc sensibile cu cititorul. Uneori trecerea de la evenimente politice sau militare pe care le poți recunoaște la texte de factură literară e bruscă, chiar greu de separat. Lirismul textelor, aparenta literatură în care sunt împachetate ține, poate, și de un sentiment defensiv atunci când textele tale sunt citite și de oamenii obișnuiți, și de poliția secretă. Trimiterile către crimele naziste și către Auschwitz întăresc acuzațiile scriitoarei, așa că viața ei a fost tot timpul pusă în pericol.

Astăzi, Aslı Erdoğan e refugiată în Europa, scrie despre Turcia și despre regimul dictatorial actual. La fel de dur, la fel de acuzator, la fel de curajos ca și atunci când mărșăluia pe străzi în protestele mute ale mamelor. Fără discuție, Aslı Erdoğan e o autoare curajoasă care merită citită și creditată deplin.

Acum nici tăcerea nu-ți mai aparține
Acum nici tăcerea nu-ți mai aparține
Aslı Erdoğan
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram