TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Activitatea Sfântului Apostol Pavel în Atena

     Sfântul Apostol Pavel este unanim recunoscut ca unul dintre cei mai importanți actori care au contribuit la propovăduirea creștinismului în lume. Unii exegeți ai vieții și operei sale îl plasează chiar imediat în spatele lui Iisus Hristos. Pe de altă parte, civilizația greacă a fost și va rămâne leagănul culturii europene. Era de prevăzut ca întâlnirea dintre un vașnic propovăduitor al cuvântului lui Hristos și susținătorii filozofilor greci să se lase cu scântei.
     Apostolul Pavel era conștient că va avea o misiunea grea în rândul grecilor, dar nu a precupețit niciun efort pentru a ajunge în mijlocul lor pentru a-l vesti pe Hristos, fiind convins în sinea sa că și din mijlocul lor se vor ridica propovăduitori vrednici ai creștinismului. Și nici că s-a înșelat. Astfel, tradiția creștină afirmă că scriitorul bisericesc Dionisea Areopagitul ar fi fost de față la cuvântarea apostolului Pavel în Areopag.
     Patriarhul Iustin Moisescu a dedicat acestui episod din viața Bisericii și de ce nu, a culturii, un studiu deosebit de bine documentat. Astfel, în ampla introducere de aproximativ 100 de pagini, el își familiarizează cititorii cu atmosfera lumii grecești în zilele ajungerii lui Pavel la Atena. Sunt descrise cu această ocazie principalele curente filozofice ale vremii: stoicismul și epicurismul; situația religioasă ce tindea spre un sincretism între zeii tradiționali și cultele orientale, precum și principalele tendințe ale artei. În cadrul analizei propriu-zise a fragmentului scripturistic ce descrie acest eveniment, atrag atenția două aspecte: pe de o parte faptul că Patriarhul Iustin se oprește asupra fiecărui cuvânt grecesc pasibil de multiple interpretări și analizează fiecare sens, spre a decide care dintre ele este mai potrivit contextului, iar pe de altă parte temeinica cunoaștere a culturii antice grecești precum și a legendei Zeului Necunoscut a cărui statuie se regăsea printre cele ale zeilor oficiali în Areopag, și care a servit apostolului Pavel ca prim - motor pentru a-și începe cuvântarea despre dumnezeirea lui Hristos.
     Un studiu ce surprinde aspecte inedite atât din istoria culturii grecești cât și ale activității Apostolului Pavel, contribuind la fixarea unei imagini generale și/sau particulare cu privire la întâlnirea creștinismului cu civilizația greacă și la consecințele acestei întâlniri.
  

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Calitatea luminii Calitatea luminii Calitatea luminii Mircea Pricăjan
Despre sarcină, nașterea și creșterea copilului în primii ani de viață s-au...
Munca Munca Munca Mitoş Micleuşanu
Volumul de versuri Munca, purtând semnătura Micleușanu M., nimeni altul...
Jacques și stăpânul său Jacques și stăpânul său Jacques și stăpânul său Milan Kundera
Piesa de teatru Jacques și stăpânul său este, după spusa lui Kundera...
Cuvinte în negativ. Eseuri de psihanaliză Cuvinte în negativ. Eseuri de psihanaliză Cuvinte în negativ. Eseuri de psihanaliză Daniela Luca
Cu siguranță lumea cărților nu ar putea exista fără cititori, așa cum lumea...
Dumnezeu poet şi protector al lumii Dumnezeu poet şi protector al lumii Dumnezeu poet şi protector al lumii Nicolae Coande
Cartea lui Nicolae Coande, purtând subtitlul Eseuri despre întoarcerea...