Acolo unde nu mai e trotuar

Romeo Aurelian Ilie
Romeo Aurelian Ilie 27 Aprilie, 2016
1982

Shel Silverstein a fost un scriitor și artist grafic american de la sfârșitul secolului trecut ce și-a dedicat mare parte din operă copiilor. Este cunoscut cititorilor români și pentru povestea lui Lafcadio, leul care nu s-a lăsat păgubaș (Editura Arthur, 2013). De data aceasta, ne aduce un volum de poezii pentru copii. Dar nu orice fel de poezii, ci un soi aparte, cu influențe dadaiste și suprarealiste, pigmentat cu jocuri de cuvinte și expresii intraductibile.
Iar acolo unde nu se poate traduce, apare Florin Bican, expertul nostru în transportarea ideii originale în solul poeziei naționale. Altfel spus, traducerea lui este mai degrabă adaptare. Dar este întotdeauna savuroasă. Astfel, veți face cunoștință cu trio-ul Mișcă-Mă - Frișcă-Mă - Pișcă-Mă, ce își iau zborul cu o gheată Airbus. Și cu Angus cel Sărac Lipit. Și multe alte personaje care mai de care mai năstrușnice, puse în situații care mai de care mai nelumești. Se impune totuși o precizare. Poeziile acestea nu-s chiar pentru cei mici, ci pentru cei un pic mai mari, care înțeleg măsura în care te poți dezbrăca de pudoare, doar pentru a face un duș cu umor și savoare.
De asemenea, trebuie spus, că textele sunt însoțite de desene poznașe ale aceluiași Shel Silverstein. Și că volumul se poate citi fie din față, fie din spate, în funcție de ce limbă preferi să îți gâdile simțurile. Lectură plăcută! Sau... Hohote cu bobote!

Acolo unde nu mai e trotuar
Acolo unde nu mai e trotuar
Shel Silverstein
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram