TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Accidentul
Accidentul Accidentul
Ismail Kadare

Pe o autostradă din Viena, două corpuri plutesc prin aer, aruncate prin ușile taxiului care tocmai a lovit, în mod inexplicabil, o barieră de protecție. Bărbatul (Besfort Y) era un diplomat sârb; fata (Rovena St.) - o studentă albaneză, amanta lui. Taximetristul nu își aduce aminte decât că i-a văzut încercând să se sărute. Besfort era împlicat în investigațiile crimelor de război din fosta Iugoslavie, desfășurate la Haga. De aici acuze de spionaj, vâlvă politică și antipatii vechi de secole. Sunt declanșate anchete, se pun în mișcare agenții guvernamentale din ambele state, se solicită ajutorul armatei și al poliției și apoi, ca un val, totul se retrage și ancheta e luată în primire de un cercetător albanez care nu are nume și pe care nimeni nu l-a rugat să rezolve nimic.

 

Urmează o tentativă de reconstituire a relației dintre cei doi amanți. Parcă cineva lipește bucățele de hârtie cu scene din viața lor pe unul dintre panourile din plută pe care FBI-ul prezintă organigrama mafiei în filme: frânturi de conversații la telefon, declarații inconsistente, detalii care nu spun nimic și indicii care nu duc nicăieri. El ar fi putut fi spion, nu diplomat; și ea prostituată – e foarte posibil, dar nu contează. Legătura dintre ei e și dragoste și ură și abuz și încă ceva în plus. E cultivată în hoteluri de lux, în cluburi de swing și în călătorii cu elicopterul, numai în suflet nu. Flash-urile cu ei prezintă oameni perfecți, dar perfect absenți, chiar și în cele mai pasionale momente. Amintirile lor par să vină din timpuri de după, nu înainte de moartea lor și nu fac decât să sublinieze lipsa de substanță a personajelor.

 

Să nu se înțeleagă că romanul e prost scris, dimpotrivă. Albanezul face din nou dovada sensibilității care l-a consacrat în construirea unor personaje fantomă, expresii condamnate să se urmărească veșnic, neputându-se materializa niciodată îndeajuns pentru a-și trăi dragostea. Investigația nu ajută la nimic, firele nu par să ducă nicăeri, doar trec pe lângă o veche și abandonată legendă sârbească pe care nu o mai crede nimeni. Asta nu înseamnă că nu sunt destule de descoperit și pe drumul spre eșec.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Posibilitatea unei insule Posibilitatea unei insule (Top 10+) Posibilitatea unei insule (Top 10+) Michel Houellebecq
O clonă care citește amintirile unei alte clone, în speranța că vor deveni ale...
Țara de foc Ţara de foc Ţara de foc Iuliu Popper
Despre Iuliu Popper s-a vorbit destul de mult în ultimii ani. Expediția...
Ai toată viața înainte Ai toată viaţa înainte Ai toată viaţa înainte Alexandru Laszlo
Am citit cartea asta în 2007, într-un context în care nu aveam cum să...
Kon Tiki Kon-Tiki. Cu pluta pe Oceanul Pacific Kon-Tiki. Cu pluta pe Oceanul Pacific Thor Heyerdahl
Expediţiile englezeşti se termină în drame sfâşietoare: vezi Ross, vezi...
Exerciţii de stil Exerciții de stil Exerciții de stil Raymond Queneau
1. 99 de feluri diferite de a spune o poveste simplă. O călătorie cu autobuzul, un...