Abatorul cinci

Alexandra Bondoc
Alexandra Bondoc 15 Octombrie, 2020
1174

Romanul Abatorul cinci sau Cruciada copiilor. Un dans obligatoriu cu moartea de Kurt Vonnegut a fost publicat în anul 1969. Fiind unul dintre cele mai populare romane secolului al XX-lea, acesta a avut numeroase ediții și în limba română, el putând fi găsit actualmente la editura Art, atât în colecția de autor Vonnegut (ediție 2017), cât și în colecția Cărți cult (ediție 2014, noua ediție 2020 este în curs de apariție). Pentru această cronică am utilizat ediția apărută la editura Art în 2014, în traducerea Rodicăi Mihăilă.

 

Abatorul cinci este considerat a fi unul dintre cele mai importante romane anti-război pe care literatura universală ni le-a oferit, el vorbind despre bombardarea orașului german Dresda la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial de către trupele aliate americano-britanice. Pe lângă firul narativ care urmărește, în mod ficționalizant, istoria secolului al XX-lea, romanul Abatorul cinci prezintă și un fir narativ științifico-fantastic. În cadrul acestuia, îl urmărim pe personajul principal al cărții lui Kurt Vonnegut, Billy Pilgrim, în incursiunile sale în spațiu și timp, atât pe Pământ, cât și pe planeta pe care este răpit în anul 1967, Tralfamadore.

 

Întrepătrunderea elementelor naturaliste ale cotidianului războiului cu cele psihedelice ale incursiunii spațiale creează, cred eu, dincolo de aparenta incoerență, un peisaj extrem de sugestiv pentru un roman anti-război. După cum afirmă și naratorul romanului în primul capitol al acestuia, un scriitor care își pregătește „faimoasa carte despre Dresda”: „Este o carte așa de scurtă și un asemenea talmeș-balmeș de lucruri dezlânate și inutile, numai pentru că, vezi tu (...), despre un masacru nu se poate spune nimic inteligent.” (p. 26). În urma războiului rămâne doar haosul și cum altfel poate fi el prezentat în ficțiune dacă nu prin incoerență spațio-temporală și prin incongruență de gen literar? Demersul lui Kurt Vonnegut în acest sens este unul admirabil, acesta mizând atât pe conținut, cât și pe structură pentru a transmite cititorilor lipsa de ordine și de stabilitate, date de starea de război.

 

Promovând o filosofie de factură stoică, Billy Pilgrim încearcă să îi convingă pe pământeni că liberul arbitru este o făcătură întâlnită, din tot acest univers, numai pe planeta lor, și că singura libertate de care dispunem este aceea de a accepta atât binele, cât și răul din viețile noastre. Oricât am încerca să ne împotrivim morții, ea va veni atunci când va fi timpul pentru că „așa merg lucrurile”, iar acest fapt nu este unul trist sau demn de milă, este doar felul în care lumea este orânduită.

Abatorul cinci
Abatorul cinci
Kurt Vonnegut
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram