TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Abatorul cinci

Nu pot spune că-mi este ușor să scriu despre cartea asta, fiindcă am recomandat-o de nenumărate ori, și nu cred că a fost înțeleasă prea des. Kurt Vonnegut scrie una dintre cele mai importante cărți ce pun sub semnul întrebării rostul războaielor și sensul unei vieți aruncate în ghearele acestuia. Cred că încă nu toată lumea vede războiul ca pe ceva dăunător și lipsit de sens, și cel mai mult, probabil, din cauza nepăsării generale. Kurt Vonnegut aduce în discuție această problemă prin povestea lui Billy Pilgrim.

Romanul urmărește călătoriile mentale pe care le face Billy Pilgrim, un fost soldat ce a fost martor la bombardamentul din Dresden. Călătoriile lui se împart în două, cele din timpul războiului, și cele din perioada în care a fost răpit de extratereștri. Billy este răpit de extratereștrii de pe planeta Tralfamadore care sunt fascinați de ideea că oamenii mor pentru a-și îmbunătăți specia, deci moartea nu este decât un rău necesar. Pentru a scăpa de ororile pe care le-a văzut în Dresden, Billy se retrage într-o lume în care oamenii sunt eliberați de orice datorie morală, fiindcă nu au de ales.

Kurt Vonnegut ilustrează în Abatorul cinci o minte fragilă, distrusă de experiențele traumatice căreia-i este supusă în timpul războiului. Mesajul lui este clar: deși moartea este inevitabilă, viața nu trebuie să fie plină de orori, durere și suferință. Războaiele vor fi mereu, fiindcă oamenii refuză să învețe din trecut, dar cu siguranță, ele nu trebuiesc percepute ca fiind ceva normal.

Comentarii

ARTICOLE SIMILARE

Obosit de viaţă, obosit de moarte Obosit de viaţă, obosit de moarte Obosit de viaţă, obosit de moarte Mo Yan
Mo Yan trebuie neapărat citit, dacă nu pentru stilul fascinant și imaginile magice și...
Micul Prinț Micul Prinț. Ediție pop-up (text integral) Micul Prinț. Ediție pop-up (text integral) Antoine de Saint-Exupéry
„Micul Prinț” este, poate, cea mai iubită carte cu ilustrații din lume....
Tabăra Tabăra Tabăra Louis Sachar
„Tabăra” este un roman plin de aventuri, dar diferit de tot ce am citit...
Emil și detectivii Emil şi detectivii Emil şi detectivii Erich Kästner
„Emil și detectivii”, una dintre cele mai iubite cărți de copii ale...
Inimă de cerneală Inimă de cerneală. Trilogia Lumea de cerneală (Vol. 1) Inimă de cerneală. Trilogia Lumea de cerneală (Vol. 1) Cornelia Funke
În „Inimă de cerneală” este vorba despre aventurile fantastice ale...