5000 î.Hr. şi alte fantezii filosofice

Vlad Zver
Vlad Zver 29 Mai, 2014
813

Dacă veți dori vreodată să închideți gura unui filosof care trăncănește vrute şi nevrute, nu trebuie decât sa îl întrebați dacă există lumea exterioară. Dacă veți fi dat peste un filosof onest, va lăsa rușinat ochii în jos, recunoscând că toată filosofia pe care el o predică nu a reușit până acum să demonstreze nici măcar acest neînsemnat lucru.

Bine, dar ce legatură are asta cu fanteziile din carte? Are, pentru că, bineînțeles, nici Smullyan nu reușește să demonstreze asta, dar reușește, în schimb, să facă haz de un așa mare necaz și, pe deasupra, de o adunatură pestriță de necazuri mai mici - de pildă, de necazul scepticului care ajunge apărător  al „realităţii absolute“, de necazul solipsistului deprimat din cauza singurătăţii, de cel al epistemologului pus în fața paradoxului sau de cel al pozitivistului care se vede depășit de cunoscuta depășire a metafizicii.

Dar până la urmă există ceva? Există, iar Smullyan demonstrează asta şi nu oricum, ci deductiv, în sistem axiomatic, deși sistemele astea au și ele ceva în neregulă, axiomele. Există Dumnezeu. De aici până la deducerea lumii exterioare nu e decât un pas. L-a făcut deja cineva pe la jumătatea mileniului trecut. Doar că a făcut entorsă.

Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram