TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
444 de fragmente memorabile ale lui Neagu Djuvara

În luna august 2016, istoricul Neagu Djuvara a împlinit 100 de ani. Într-adevăr, o vârstă venerabilă. Dar în cazul domniei sale, cantitatea este dublată cu prisosință de calitate, întrucât el a trăit fiecare moment al vieții la intensitate maximă, iar roadele se văd acum, la ceasul fericitului centenar: dincolo de un istoric cu o operă consistentă, întâlnim un om cu un caracter deosebit.
Acest volum omagial ni-l prezintă în primul rând pe omul Neagu Djuvara, cu viața lui demnă de un film documentar și bineînțeles cu convingerile lui despre lume, viață și istorie. Convingeri sau idei ce emană deopotrivă un iz de romantism, el fiind în sinea sa un veritabil „tip de modă veche”, dar și îmbibate de realism și luciditate, întrucât a fost tot timpul un om ancorat în concretul vieții cotidiene, un om al prezentului. Ce anume leagă cele două direcții? Umorul. Iar Moș Neagu are din plin.
Ofer spre exemplificare doar unul dintre cele 444 de fragmente memorabile: „Există un efect negativ pe care l-a obținut feminismul: în lupta lor pentru egalitatea în drepturi, femeile au anulat posibilitatea bărbatului de a le mai urca pe un piedestal. Azi, femeia face același lucru ca și bărbații, vrea să fie plătită la fel și să fie șefă. Foarte bine, dar bărbatul nu poate să o mai considere ca pe ceva diferit de el, ci ca pe o egală. O bați pe umăr, nu-i mai cânți serenade”.

Comentarii

ARTICOLE SIMILARE

Obiecte grăitoare Ștefan Câlția. Obiecte grăitoare Ștefan Câlția. Obiecte grăitoare Ştefan Câlţia
În vara acestui an, Muzeul Colecțiilor de Artă din București a găzduit o nouă...
O undiță pentru bunicul meu O undiţă pentru bunicul meu O undiţă pentru bunicul meu Gao Xingjian
O undiță pentru bunicul meu, cartea laureatului cu Nobel din anul 2000, este o...
Căutarea intermitentă Căutarea intermitentă Căutarea intermitentă Eugène Ionesco
Pe imaginea lui Eugène Ionesco s-au lipit de-a lungul timpului mai multe etichete:...
Vorbeste-le despre bătălii, regi și elefanți Vorbește-le despre bătălii, regi și elefanți Vorbește-le despre bătălii, regi și elefanți Mathias Énard
Există istorii consemnate în cărți și există mult mai multe istorii rămase...
Ce-am pierdut în foc Ce-am pierdut în foc Ce-am pierdut în foc Mariana Enriquez
După ce citisem diverse cărți despre atrocitățile care s-au întâmplat...