TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
444 de fragmente memorabile ale lui Neagu Djuvara

În luna august 2016, istoricul Neagu Djuvara a împlinit 100 de ani. Într-adevăr, o vârstă venerabilă. Dar în cazul domniei sale, cantitatea este dublată cu prisosință de calitate, întrucât el a trăit fiecare moment al vieții la intensitate maximă, iar roadele se văd acum, la ceasul fericitului centenar: dincolo de un istoric cu o operă consistentă, întâlnim un om cu un caracter deosebit.
Acest volum omagial ni-l prezintă în primul rând pe omul Neagu Djuvara, cu viața lui demnă de un film documentar și bineînțeles cu convingerile lui despre lume, viață și istorie. Convingeri sau idei ce emană deopotrivă un iz de romantism, el fiind în sinea sa un veritabil „tip de modă veche”, dar și îmbibate de realism și luciditate, întrucât a fost tot timpul un om ancorat în concretul vieții cotidiene, un om al prezentului. Ce anume leagă cele două direcții? Umorul. Iar Moș Neagu are din plin.
Ofer spre exemplificare doar unul dintre cele 444 de fragmente memorabile: „Există un efect negativ pe care l-a obținut feminismul: în lupta lor pentru egalitatea în drepturi, femeile au anulat posibilitatea bărbatului de a le mai urca pe un piedestal. Azi, femeia face același lucru ca și bărbații, vrea să fie plătită la fel și să fie șefă. Foarte bine, dar bărbatul nu poate să o mai considere ca pe ceva diferit de el, ci ca pe o egală. O bați pe umăr, nu-i mai cânți serenade”.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Calitatea luminii Calitatea luminii Calitatea luminii Mircea Pricăjan
Despre sarcină, nașterea și creșterea copilului în primii ani de viață s-au...
Munca Munca Munca Mitoş Micleuşanu
Volumul de versuri Munca, purtând semnătura Micleușanu M., nimeni altul...
Jacques și stăpânul său Jacques și stăpânul său Jacques și stăpânul său Milan Kundera
Piesa de teatru Jacques și stăpânul său este, după spusa lui Kundera...
Cuvinte în negativ. Eseuri de psihanaliză Cuvinte în negativ. Eseuri de psihanaliză Cuvinte în negativ. Eseuri de psihanaliză Daniela Luca
Cu siguranță lumea cărților nu ar putea exista fără cititori, așa cum lumea...
Dumnezeu poet şi protector al lumii Dumnezeu poet şi protector al lumii Dumnezeu poet şi protector al lumii Nicolae Coande
Cartea lui Nicolae Coande, purtând subtitlul Eseuri despre întoarcerea...