25 de ani și câteva sute de partide

Romeo Aurelian Ilie
Romeo Aurelian Ilie 27 Septembrie, 2017
1982

Pluralismul politic este una dintre valorile fundamentale ale democrației. România, revenind la democrație după 22 decembrie 1989, a îmbrățișat cu entuziasm această piatră de temelie a democrației, fără de care nu se putea opera practic nicio schimbare politică autentică în țara ce tocmai ieșise de sub jugul dictaturii comuniste și al partidului unic. Și totuși, nu cumva am avut de-a face cu prea mult entuziasm?

Lucrarea de față listează câteva sute de partide înființate din 1990 până în 2014. Mare parte dintre acestea, partide înființate la limita legalității din punct de vedere al numărului de membri fondatori. Cam care ar fi fost șansele reale pentru un partid mic să câștige niște alegeri, fie ele și locale, într-o țară în care partidele mari încă dețin monopolul inclusiv în comunitățile rurale, ca să nu mai vorbim de „marea politică” desfășurată la nivel național? Aproape nule. Și aproape nule au fost și faptele politice ale acestor partide. Și atunci ne întrebăm, cu stupoare: cui au folosit aceste partide mici?

Dincolo de faptul că această broșurică stârnește din plin tipic românescul râsu-plânsul, ea spune foarte multe despre modul în care ne raportăm noi, românii, la fenomenul politic românesc. În primul rând, suferim de o lipsă crasă de luciditate. Mulți au impresia că se pricep atât de bine la politică încât ar putea ei singuri (sau aproape singuri) să facă mai mult decât fac giganții. Fiecare dintre aceștia își imaginează că pot schimbe soarta țărișoarei lor dragi, peste noapte. Ori, niciodată nu se va întâmpla asta.

În locul acestei explozii de entuziasm ce trece cu tăvălugul peste biata luciditate atât de necesară, ne-ar fi de mult mai mare ajutor, o minte limpede și o coloană vertebrală ceva mai proeminentă, care să ne determine să luăm politica mai în serios, iar la următoarele alegeri să dăm dovadă de o mai bună implicare civică. 

Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram