12 reguli de viață. Un antidot la haosul din jurul nostru

Andrei Pârva
Andrei Pârva 28 Martie, 2019
1193

Cu greu ținem pasul cu ritmul amețitor al modernității care de multe ori este copleșitor și provoacă mult haos în viața noastră, făcându-și apariția stresul, depresia sau anxietatea socială. Din acest motiv oamenii sunt în căutare continuă de soluții cu ajutorul cărora să-și regăsească calmul și echilibrul emoțional.

„12 reguli de viață. Un antidot la haosul din jurul nostru” este o carte de sfaturi pentru viață cu ajutorul cărora putem depăși haosul ce ne înconjoară. Însă Jordan Peterson nu doar propune câteva reguli, ci vine în completare cu povești relevante, punând la bătaie cunoștințele sale din multe domenii pentru a ilustra și explica de ce niște reguli bune nu reprezintă doar niște restricții, ci sunt niște ingrediente necesare atingerii scopurilor noastre și accesării unei vieți mai împlinite și mai libere. Autorul se raportează în această carte la povești personale, psihologie, filosofie, făcând referire și la câteva analogii mitologice-biblice. Plecând de la marile religii ale lumii, dar și de la capodoperele literare și filosofice ale unor autori precum Dostoievski, Goethe sau Nietzsche, scriitorul ne îndeamnă să ne asumăm răspunderea pentru existența noastră tragică, să revenim la virtuțile clasice (disciplină, curaj, onestitate) și să redescoperim vechile adevăruri și valori care ne pot ajuta să ducem o viață mai bună.

Unul dintre lucrurile asupra cărora autorul atrage atenția este ideologia, îndemnându-i pe cititori să fie precauți în preajma ei, indiferent cine o propagă și în ce scop. Ideologiile sunt idei simple care-și propun să explice complexitatea lumii și să ofere soluții pentru perfecționarea ei. Ideologii sunt oameni care pretind că știu cum „să facă lumea un loc mai bun”, înainte de a se fi ocupat de haosul din propria viață, fiind un semn de aroganță, iar una dintre cele mai importante teme ale cărții de față este „fă-ți ordine mai întâi în propria casă”, sugestie pentru care autorul oferă o serie de sfaturi practice. Cartea este structurată în 12 capitole, fiecare conținând câte o regulă de viață, ca de exemplu: „Stai drept și trage umerii înapoi”, „Fă-ți ordine în propria casă înainte de a judeca lumea”, „Spune adevărul – sau cel puțin nu minți”, „Pornește de la premisa că s-ar putea ca persoana pe care o asculți să știe ceva ce tu nu știi” etc.

Prin urmare, această carte oferă cititorului câteva informații utile despre cum să gestioneze mai bine conflictul interior și exterior al omului într-o lume extrem de dinamică și de schimbătoare.                                                                                        

12 reguli de viață. Un antidot la haosul din jurul nostru
12 reguli de viață. Un antidot la haosul din jurul nostru
Jordan B. Peterson
Vezi cartea
Cum să ai un club de lectură reușit
Cartepedia 27 Martie, 2024
Un club de lectură reușit poate transforma radical experiența cititului, transformând-o dintr-o acti...
Sfaturi pentru a termina o carte
Cartepedia 25 Martie, 2024
A termina de scris o carte poate părea o călătorie intimidantă, plină de obstacole și momente de înd...
Explorând Dune: O Călătorie Cinematografică pe Arrakis
Cartepedia 23 Martie, 2024
Când vorbim despre capodopere cinematografice care aduc în prim-plan universuri complexe, "Dune" de...
Philip Roth: Maestrul narativ al controverselor și introspecțiilor
Cartepedia 19 Martie, 2024
În lumea literaturii americane, Philip Roth ocupă un loc de onoare, fiind celebrat pentru explorarea...

Urmărește-ne pe Instagram