TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
1000 de limbi
1000 de limbi 1000 de limbi
Peter Austin

Episodul biblic al Turnului Babel este unanin recunoscut ca mitul diversificării limbilor de pe întreg pământul. Cei religioși cred cu tărie în cuvintele Scripturii. Alții, mai agnostici, consideră că aceea ar fi doar o legendă. Dar indiferent de ce parte se află adevărul, adevărul obiectiv este acela că pe întregul pământ se vorbesc o multitudine de limbi, unele semănând între ele, altele perfect independente ca influență de altele.

Volumul de față își propune să treacă la index toate limbile pământului, încercând să deslușească pentru fiecare în parte, care-i sunt originile, influențele și particularitățile. Realizat de către profesori erudiți, studiul acesta are inclusiv marele merit de a sparge unele mituri cu privire la râspândirea limbilor pe glob în funcție de numărul de vorbitori. Astfel, un top 10 al celor mai vorbite limbi pare destul de surprinzător: 1. Chineza mandarină, 2. Engleza, 3. Hindi, 4. Spaniola, 5. Rusa, 6. Bengali, 7. Araba, 8. Portugheza, 9. Franceza, 10. Germana.

De asemenea, studiul are în vedere și analiza limbilor dispărute sau periclitate, precum și analiza cauzelor care au dus la acest statut nu tocmai plăcut. Așadar, o enciclopedie utilă și plăcută la parcurs, realizată cu simț de răspundere, dar fără a părea inexplorabilă. O lectură absolut obligatorie pentru o cultură lingvistică cît mai amplă.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Calitatea luminii Calitatea luminii Calitatea luminii Mircea Pricăjan
Despre sarcină, nașterea și creșterea copilului în primii ani de viață s-au...
Munca Munca Munca Mitoş Micleuşanu
Volumul de versuri Munca, purtând semnătura Micleușanu M., nimeni altul...
Jacques și stăpânul său Jacques și stăpânul său Jacques și stăpânul său Milan Kundera
Piesa de teatru Jacques și stăpânul său este, după spusa lui Kundera...
Cuvinte în negativ. Eseuri de psihanaliză Cuvinte în negativ. Eseuri de psihanaliză Cuvinte în negativ. Eseuri de psihanaliză Daniela Luca
Cu siguranță lumea cărților nu ar putea exista fără cititori, așa cum lumea...
Dumnezeu poet şi protector al lumii Dumnezeu poet şi protector al lumii Dumnezeu poet şi protector al lumii Nicolae Coande
Cartea lui Nicolae Coande, purtând subtitlul Eseuri despre întoarcerea...