TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
1000 de limbi

Episodul biblic al Turnului Babel este unanin recunoscut ca mitul diversificării limbilor de pe întreg pământul. Cei religioși cred cu tărie în cuvintele Scripturii. Alții, mai agnostici, consideră că aceea ar fi doar o legendă. Dar indiferent de ce parte se află adevărul, adevărul obiectiv este acela că pe întregul pământ se vorbesc o multitudine de limbi, unele semănând între ele, altele perfect independente ca influență de altele.

Volumul de față își propune să treacă la index toate limbile pământului, încercând să deslușească pentru fiecare în parte, care-i sunt originile, influențele și particularitățile. Realizat de către profesori erudiți, studiul acesta are inclusiv marele merit de a sparge unele mituri cu privire la râspândirea limbilor pe glob în funcție de numărul de vorbitori. Astfel, un top 10 al celor mai vorbite limbi pare destul de surprinzător: 1. Chineza mandarină, 2. Engleza, 3. Hindi, 4. Spaniola, 5. Rusa, 6. Bengali, 7. Araba, 8. Portugheza, 9. Franceza, 10. Germana.

De asemenea, studiul are în vedere și analiza limbilor dispărute sau periclitate, precum și analiza cauzelor care au dus la acest statut nu tocmai plăcut. Așadar, o enciclopedie utilă și plăcută la parcurs, realizată cu simț de răspundere, dar fără a părea inexplorabilă. O lectură absolut obligatorie pentru o cultură lingvistică cît mai amplă.

Comentarii

ARTICOLE SIMILARE

Obiecte grăitoare Ștefan Câlția. Obiecte grăitoare Ștefan Câlția. Obiecte grăitoare Ştefan Câlţia
În vara acestui an, Muzeul Colecțiilor de Artă din București a găzduit o nouă...
O undiță pentru bunicul meu O undiţă pentru bunicul meu O undiţă pentru bunicul meu Gao Xingjian
O undiță pentru bunicul meu, cartea laureatului cu Nobel din anul 2000, este o...
Căutarea intermitentă Căutarea intermitentă Căutarea intermitentă Eugène Ionesco
Pe imaginea lui Eugène Ionesco s-au lipit de-a lungul timpului mai multe etichete:...
Vorbeste-le despre bătălii, regi și elefanți Vorbește-le despre bătălii, regi și elefanți Vorbește-le despre bătălii, regi și elefanți Mathias Énard
Există istorii consemnate în cărți și există mult mai multe istorii rămase...
Ce-am pierdut în foc Ce-am pierdut în foc Ce-am pierdut în foc Mariana Enriquez
După ce citisem diverse cărți despre atrocitățile care s-au întâmplat...