TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei

Autori \ Mihai Banciu
Vezi toate produsele

Vezi toate produsele

Mihai Banciu (pseudonim: Mihail B. Constantin) s-a născut la 23 decembrie 1948 în comuna Piatra, județul Teleorman. Părinții: Traian, preot, și Teresa, casnică, originari din Mărginimea Sibiului (Sibiel, respectiv Rășinari). Urmează școala primară și prima parte a liceului în comuna natală; din anul 1965 frecventează cursurile Liceului „George Barițiu” din Cluj-Napoca și ale Facultății de Filologie, secția Română-Italiană, din același oraș. Din toamna anului 1967 se transferă la Universitatea din București, Facultatea de Limbi romanice, clasice și orientale, secția Italiană-Română, pe care o absolvă în anul 1971 cu o teză despre lirica poetului italian Camillo Sbarbaro.


În perioada 1971-1992 lucrează, mai întâi ca bibliotecar, apoi ca redactor, la Biblioteca Centrală de Stat din București, devenită ulterior Biblioteca Națională a României. Între 1992 și 2016 este angajat la Ministerul Afacerilor Externe, desfășurându-și activitatea atât în Centrala Ministerului, cât și la misiunile diplomatice ale României de la Veneția (Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistă „Nicolae Iorga”), Ambasada României în Republica Italiană, Malta și San Marino, Ambasada României pe lângă Sfântul Scaun și Ordinul Suveran Militar de Malta, încheindu-și activitatea cu gradul diplomatic de ministru plenipotențiar. S-a numărat printre diplomații români care au procedat la redeschiderea, după aproape jumătate de secol, a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistă  „Nicolae Iorga” și a Ambasadei pe lângă Sfântul Scaun și Ordinul Suveran Militar de Malta. A fost decorat de președintele Italiei cu ordinul „Steaua Italiei” în grad de Cavaler și de Marele Maestru al Ordinului Suveran Militar de Malta cu Ordinul „Pro Merito Melitensi” în grad de Comandor.
Debutează literar în anul 1969 cu traduceri în revista România literară și cu versuri originale în revista Amfiteatru. În decursul timpului colaborează, cu versuri originale și cu traduceri, la principalele reviste literare din România (Amfiteatru, Ateneu, Astra, Convorbiri literare, Cronica, Echinox, Luceafărul, Orizont, Ramuri, România literară, Secolul 20, Steaua, Transilvania, Viața Românească ș.a.). Are, de asemenea, colaborări la mai multe antologii sau volume colective,  precum și la Radio România.