TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei

Autori \ Antoaneta Ralian
Vezi toate produsele

Vezi toate produsele

Antoaneta Ralian (n. 24 mai 1924 - m. 26 noiembrie 2015), absolventă a Facultăţii de Litere din Bucureşti, a fost cel mai productiv şi apreciat traducător din engleză pe care l-a dat România. A fost redactor de carte la Editura Univers.

A semnat peste 120 de traduceri (preponderent romane, dar şi piese de teatru) din autori prestigioşi: D.H. Lawrence, Thomas Hardy, Henry James, Virginia Woolf, J.D. Salinger, Lawrence Durrell, Salman Rushdie, Tennessee Williams, Raymond Federman, Russell Banks, Saul Bellow, Iris Murdoch etc.

Prezenţă vie în presa culturală, unde acorda interviuri fermecătoare.

A contribuit la volume colective în care îşi descria trăiri, experienţe şi întâlniri marcante (Cartea cu buniciPrima mea călătorie în străinătatePrima mea ţigară etc.).

Primeşte premii şi diplome de excelenţă din partea Uniunii Scriitorilor din România, a Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti, a revistei Observator cultural sau a Departamentului de Stat al SUA.

La Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus din 2010 s-a înfiinţat Premiul special pentru traduceri care îi poartă numele.