TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei

Autori \ Dinu Flămând
Vezi toate produsele

Vezi toate produsele

Dinu Flămând (n. 24 iunie 1947, Susenii Bârgăului, judeţul Bistriţa-Năsăud) este un poet, eseist şi jurnalist francez, originar din România. Este de asemenea un traducător inspirat din literatura franceză, spaniolă, italiană şi portugheză, precum şi comentator politic al actualităţii în presa românească şi în cea internaţională.

Este licenţiat al Facultăţii de Filologie a Universiăţii Babeş-Bolyai din Cluj (1970). Membru întemeietor al cenaclului iar apoi al revistei Echinox. A lucrat in diverse redacţii de ziare si reviste din Bucureşti, între care Amfiteatru şi Secolul 20. În anul 1971 a fost transferat disciplinar de la Centrala cartii pentru ca a refuzat sa participe la acţiunea de epurare ideologica a cărţilor (a făcut o prezentare favorabilă volumului de poezii Marea conjugare de Nina Cassian.[1] În anii 80 pleacă din ţară şi se refugiază în exil la Paris, de unde denunţă, in presa scrisă şi in emisiuni radiofonice, regimul de opresiune din România. Locuieşte de atunci în Franţa şi este redactor la postul de radio Radio France Internationale. După căderea regimului comunist a fost reintegrat în literatura ţării sale de origine. Volumele sale de versuri şi de critică literară, dar şi unele traduceri, au obţinut mai multe premii naţionale si internaţionale. I s-au atribuit burse si participari la programe internaţionale de creaţie: Yowa City,SUA,1983;Fundaţia Kalouste Gulbekian, Lisabona, Portugalia,1985; La Naplouse,Franţa, 2002; Cento di studi ligure, Bogliasco, Italia, 2005; Sacatar Organisation, Salvador de Bahia, Brazilia, 2008.

Volume de poeme:
Apeiron, Buc., Cartea Românească, 1971 
Poezii, Buc., Cartea Românească, 1974 
Altoiuri, Buc., Ed. Eminescu, 1976 
Stare de asediu, Buc., Cartea Românească, 1983 
Viaţă de probă, Buc., Cartea Românească, 1998 
Dincolo/De l'autre côté, ediţie bilingvă româno-franceză, în româneşte de Pierre Drogi, cu desene ale sculptorului Neculai Păduraru, Buc., Ed. Universalia, 2000 
Tags, Cluj, Ed. Dacia Internaţional, col. Poeţii Echinoxului, 2002 
Migraţia pietrelor, antologie cu o prefaţă de Ion Pop, Buc., Cartea Românească, ed. I, 2000, ed. a II-a, 2003 
Grădini/ Jardins, ediţie bilingvă, traduceri în franceză Claudia Fontu, Cluj, Ed. Idea, 2005 
Frigul intermediar, Piteşti, Ed. Paralela 45, col. Biblioteca românească, 2006 
Opera poetică, 2 vol., col. Poesis, Chişinău, Ed. Cartier, 2007