TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Iter in silvis. Eseuri despre gnoză și alte studii (Vol. I) PO-IPC-INSEDG-12-N-001
Iter in silvis. Eseuri despre gnoză și alte studii (Vol. I)
Vezi
galerie

Iter in silvis. Eseuri despre gnoză și alte studii (Vol. I)

de Ioan Petru Culianu

Titlu apărut în colecția Biblioteca Ioan Petru Culianu la Polirom

Id: #205535

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Elementul comun al studiilor ce compun volumul – apărute în diverse publicații între anii 1975 și 1980 – este fenomenologia cu multiple fațete a gnozei. Deși între Grecia antică și epoca lui Mihail Bulgakov s-a scurs mult timp, deși speculațiile încărcate de pesimism ale lui Empedocle și Maestrul și Margareta par separate de un abis, în măsura în care și unul, și celălalt caută un răspuns la întrebarea „de unde vine răul?”, e legitim să le compari concluziile pentru a vedea dacă între ei există sau nu vreo asemănare. În opinia lui Culianu, amîndoi sînt dualiști și nihiliști, și întrucît nihilismul reprezintă destinul Occidentului modern, autorul explorează Antichitatea tirzie, Renașterea și romantismul pentru a arunca o lumină nouă asupra cîtorva momente ale acestui destin. 

extinde
 

Detalii produs

Autor: Ioan Petru Culianu

Traducător: Corina Popescu, Dan Petrescu, Hans Neumann

Prefaţator: Eduard Iricinschi

Data apariției: 2012

Titlu original: Iter in silvis

ISBN: 978-973-46-2830-8

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 248

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Polirom

 

Opinii editoriale

"Ce atrage la Culianu e promisiunea unui mister de care vei avea parte printre tenebre si potiuni magice. De aici ii vine fascinatia si tot de aici caderea, caci in final cititorul e lasat sur sa soif.
Ce izbeste de la inceput e raritatea exotica a temelor alese, o colectie de bizarerii mitologice pe care Culianu, din ambitia de a scrie carti de palmares, al caror staif trebuia sa respecte exigenta cercurilor academice, le stringe aici cu minutie. In totul dam peste o increngatura de figuri insolite, culese din toate credintele: ingeri cazuti, zeite incestuoase, demiurgi rai, catalepsii care ii muta pe initiati la stele, samani cu rol de receptacule divine, infernuri terestre, arhonti rivnind la femei siderale, libatii si imbaieri purificatoare, rapiri celeste si caderi in trup – in totul o lume de himere la care cititorul priveste cu o curiozitate contrariata, din neputinta de a-i intui deznodamintul.
E in Culianu stofa sobra a unui cercetator aratind cumintenie metodologica: are bun-simt si o luciditate care il impiedica sa alunece in ipoteze neverosimile."

6 iulie 2012, România literară nr. 26 - Sorin Lavric

"Dincolo de termeni in latina, sanscrita, citate in engleza etc. (lucrarea originala insasi fiind scrisa in franceza si italiana, cu un articol in germana), dincolo de notele de eruditie ce impiedica uneori fluiditatea lecturii, exista o alta padure prin care Culianu incearca sa isi faca drum: este vorba de diferite fenomene religioase si culturale in care apare constant tema dualismului si gnozei.
Vom putea in finalul acestei opere, intrerupta printr-un act greu descifrabil pentru noi de mecanismele acelei Minti in ale carei mistere pare a fi fost initiat I.P. Culianu, sa evaluam cu o anumita sobrietate creativitatea romaneasca ce isi are radacinile in Romania, isi poarta la modul unui pelerinaj initiatic pasii prin Europa, pentru a atinge Chicago precum o citadela mult visata."

3 iulie 2012, Revista 22 - Valentin Cioveie

"Daca ar fi sa imaginam locul unde Ioan Petru Culianu incepe sa redacteze trei dintre contributiile sale in domeniul istoriografiei istoriei religiilor, ar trebui sa ne gindim la un spatiu monastic franciscan de secol XIII. In 1974 (iulie-august) din manastirea San Damiano, Assisi (Perugia) Ioan Petru Culianu trimitea trei manuscrise la corectat si citeva scrisori maestrului sau Ugo Bianchi (1922-1995). Putem face asadar o punte intre arhiva privata si geneza unor studii publicate de Culianu? Eu astfel propun sa incepem discutia despre volumul Iter in Silvis. Care ar fi miza lecturii acestei carti atit de eterogen configurata? Daca as fi optimista, as spune, in primul rind, familiarizarea cititorilor cu domeniul istoriei religiilor, asa cum se simte la nivelul celei de-a doua parti a secolului XX. Insa, oricum as lua-o, niciun volum semnat de Culianu nu poate fi citit fara a fi ”ispitit” macar de o minima ”inițiere”. Cistigul lecturii volumului Iter in silvis este acela al plasarii curiozitații cititorului intr-o cartografie extrem de variata si sofisticata a cunoasterii misterelor divine ori a calatoriilor la cer ale sufletului inlauntrul unor coordonate (curente religioase) ce le circumscriu manifestarea."

nr. 16 (2012), Archaevs - Daniela Dumbravă

"Intre anii 1974 si 1979, cercetarea lui Culianu a dezvoltat aproape in intregime tematica «Mircea Eliade», a epuizat principalele izvoare ale temelor despre «religie si putere», a pus fundatiile altor doua teme majore, «gnozele dualiste» si «ascensiunea sufletului in Antichitatea tirzie si in Evul Mediu», si a folosit, desi dintr-o perspectiva heideggeriana care avea sa se atenueze pina in 1984, cadrul teoretic al dinamicii civilizatiilor dezvoltat in Eros si magie in Renastere.” 

Eduard Iricinschi
Ioan Petru Culianu
Ioan Petru Culianu
Autor

Ioan Petru Culianu (1950-1991) a fost profesor de istoria religiilor la Universi...

vezi autor