TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Omilii la statui (2 vol.) PO-SIG-OMLS2V-11-N-001
Vezi
galerie

Omilii la statui (2 vol.)

de Sf. Ioan Gură de Aur

Titlu apărut în colecția Tradiţia creştină la Polirom

Id: #204170

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

La sfârșitul secolului al IV-lea, într-o capitală de provincie a Imperiului Bizantin, se petrece un eveniment ce prevestește nenorociri: într-un gest de sfidare, statuile familiei imperiale sunt puse la pământ. Crima de lezmajestate este evidentă, și multe orașe ale Imperiului fuseseră pedepsite pentru fapte mai puțin îndrăznețe. Orașul este cuprins de panică, în așteptarea pedepsei imperiale. Mulți își părăsesc locuințele; conducerea politică a cetății este aruncată în închisoare. Odinioară plin de viață, orașul se pustiește; unii se refugiază în biserică. Acolo, un tânăr preot cu numele Ioan va ține 21 de predici, menite să redea comunității creștine speranța. Speranța salvării cetății, dar și speranța izbăvirii religioase. Omiliile vor strânge un public impresionant: episoadele din viață cotidiană a Antiohiei sunt dublate de secvențe parenetice, de îmbărbătare. Și totuși, va fi salvată Antiohia?

 

Când cei trimiși de împărat pentru examinarea celor întâmplate au instituit acel tribunal înfricoșător și i-au chemat pe toți să dea socoteală de faptele îndrăznite, și toți se așteptau la diferite feluri de moarte, atunci monahii, cei ce locuiesc crestele munților, și-au arătat filosofia lor. Deși stăteau închiși de ani mulți în colibele lor, și deși nimeni nu i-a îndemnat, nimeni nu i-a sfătuit, când au văzut un nor atât de mare înconjurând orașul, și-au părăsit corturile și peșterile și au curs din toate părțile ca niște trimiși care veneau din cer. Și puteai să vezi atunci orașul semănând cu cerul, peste tot arătându-se acei sfinți, consolându-i doar prin înfățișarea lor pe cei îndurerați și conducându-i spre tot disprețul față de nenorocire. Căci cine, văzându-i pe aceia, n-ar fi luat în derâdere moartea? Cine n-ar fi nesocotit viața?

extinde
 

Detalii produs

Autor: Sf. Ioan Gură de Aur

Coordonator: Adrian Muraru

Editor: Ioan-Florin Florescu

Ediţie îngrijită de: Adrian Muraru

Prefaţator: Adrian Podaru

Data apariției: 2011

Titlu original: Homiliae de Statuis

ISBN: 9789734623631

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 944

Limbă: Română, Greacă veche

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Polirom

Teme: creștinism

 

Opinii editoriale

Din perspectiva exegetică, enunțul „Orice om este mincinos”, prezent în două locuri în Scriptura creștină, pune în dificultate interpretul biblic. Nimic mai firesc pentru Origen, așadar, decât să ofere o soluție acestei versiuni a Paradoxului mincinosului: pentru el, simpla existență a acestuia în limbajul comun este dovadă a limitării limbajului comun, care astfel nu poate fi indicator al adevărului deplin. De aici nevoia unui alt limbaj, de alt „grad”, care să poată revela acest adevăr. Pentru creștinul Origen, acest limbaj este conținut în Scripturile considerate revelate de creștini. Și de aici travaliul său imens de a explica fiecare enunț al Scripturii, fiecare cuvânt al acesteia.

Adrian Muraru