TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Raport final HU-VLT-RAPORF-07-N-001
Raport final
Vezi
galerie

Raport final

de Vladimir Tismăneanu

Id: #201675

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

„Rodul unei munci asidue desfăşurate de o echipă valoroasă de analişti şi cercetători conduşi de Vladimir Tismăneanu, acest Raport oferă proba documentară a impactului profund pe care comunismul l-a avut asupra societăţii româneşti. Raportul nu este numai un exerciţiu formal, cu valoare simbolică, ci şi o analiză subtilă a unei epoci întunecate din istoria României, care a marcat profund şi de multe ori definitiv vieţile tuturor românilor. Într-o perioadă în care tentaţia uitării este foarte seducătoare, această lucrare ne confruntă fără menajamente cu trecutul recent.” (Dennis Deletant)

 

„Raportul este cel mai serios, profund și comprehensiv efort făcut vreodată pentru înțelegerea experienței comuniste din România.” (Charles King, Slavic Review, iarna 2007)

 

„Raportul e cea mai consistentă contribuție de până acum la istoria celor aproape 50 de ani de dictatură comunistă din trecutul apropiat al României.” (Zoe Petre, Ziua, 5 ianuarie 2007)

 

„Nici o persoană aflată în viață nu a reușit să înfurie postcomuniștii de bază ai României mai profund ca Vladimir Tismăneanu. După un an de cercetări efectuate la solicitarea președintelui, echipa de savanți aflată sub coordonarea domniei sale a finalizat, în decembrie [2006], Raportul care oferea motive covârșitoare pentru condamnarea regimurilor [din perioada] 1946-1989. Documentul constituie, în plus, un bun temei juridic pentru elaborarea unui set de legi reparatorii față de cei nedreptățiți și abuzați în perioada comunistă. În baza sa pot ființa, de-acum, o serie de inițiative dedicate memento-ului erei comuniste -- evocată fără pseudoreverii, sub adevărata ei formă de lovitură fatală aplicată evoluției țării, care va mai necesita ani buni până la întremarea completă.”  (Tom Gallagher, România libera, 14 septembrie 2007)

 

„Comisia Prezidențială condusă de Vladimir Tismăneanu, care a redactat Raportul asupra celor 45 de ani de dictatură comunistă, a reunit nume consacrate ale cercetării istorice. Efortul lor ne-a ajutat să intrăm moral în rândul lumii.” (Lucia Hossu-Longin, Revista 22, 22-28 iunie 2007)

 

„Nu fără emoție și nu fără o completă satisfacție felicit pe toți cei care au colaborat la redactarea acestui document -- banal spus, pentru că adevărul e adeseori banal -- istoric și moral. Într-un anume fel el este, a devenit, un document fondator al României de mâine. M-am gândit, citindu-l, la milioanele de victime și de persecutați, spoliați și umiliți de această oroare totalitară care a fost comunismul la noi. M-am gândit la Vlad Georgescu, care, dacă ar mai fi trăit, ar fi fost alături de dumneata, unde îi era locul.” (Gelu Ionescu, mesaj către Vladimir Tismăneanu)

extinde
 

Detalii produs

Autor: Vladimir Tismăneanu

Data apariției: 2007

ISBN: 978-973-50-1836-8

Copertă: Hardcover

Număr pagini: 880

Limbă: Română

Dimensiuni: 18x25 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Humanitas

Teme: comunism, dictatură

Vladimir Tismăneanu
Vladimir Tismăneanu
Autor

Vladimir Tismăneanu (n. 4 iulie 1951, Braşov), este profesor de ştiinţe politice...

vezi autor