TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Edda HE-SNS-EDPDMN-16-N-001
Edda
Vezi
galerie

Edda

de Snorri Sturluson

Titlu apărut în colecția Princeps la Herald

Id: #246979

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
Povești din mitologia nordică
 

Descriere produs

Edda reprezintă o excelentă introducere în lumea vechilor zei nordici, la fel de fascinantă și de bogată precum universul mitologic grecesc sau egiptean. Acest text conține atât cosmogonia din perspectiva popoarelor nordice, cât și cele mai cunoscute istorisiri despre Odin, Thor, Loki și ceilalți zei. Spectaculosul, aventura, crearea și distrugerea lumii zeiești se împletesc aici într-un text expresiv și dinamic, pătruns pe alocuri de umor, dar și de o complexitate surprinzătoare.

 


Mitologia nordică, așa cum o cunoaștem astăzi, este cuprinsă și ea aproape exclusiv în paginile acestor manuscrise. Dintre toate textele medievale islandeze, cel care contribuie decisiv la cunoașterea ei este Edda lui Snorri Sturluson (1179-1241). Autorul este un aristocrat cărturar din prima jumătate a secolului al XIII-lea, chiar o figură politică de prim rang în Islanda vremii sale, precum și la curtea regilor norvegieni. Există mai multe lucrări care au ieșit probabil de sub până să, în special cu caracter istoriografic, dar Edda este cu siguranță opera sa fundamentală.

 


Este interesant de remarcat că tema acestei lucrări nu este propriu-zis mitologia, ci poezia, Snorri concepând-o ca pe un tratat complet de poetică autohtonă. Într-adevăr, poezia nordică tradițională datează de dinaintea sosirii creștinismului și posedă o bogată zestre de vocabular poetic și reguli prozodice complicate. Această tradiție poetică fiind amenințată cu dispariția în fața noilor mode literare de sorginte europeană, Snorri își propune în Edda s-o consemneze pentru posteritate și mai ales pentru viitoarele generații de poeți, dorind să încurajeze transmiterea acestui adevărat meșteșug tradițional.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Snorri Sturluson

Traducător: Radu Razvan Stanciu

Data apariției: octombrie 2021

Titlu original: Snorra Edda

ISBN: 9789731119229

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 224

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Herald

Teme: mitologie