TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Revoluția Rusă (1891-1924). Tragedia unui popor PO-ORF-RR1TUP-16-N-001
Revoluția Rusă (1891-1924). Tragedia unui popor
Vezi
galerie

Revoluția Rusă (1891-1924). Tragedia unui popor

de Orlando Figes

Titlu apărut în colecția Historia la Polirom

Id: #247293

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Această carte a apărut cu sprijinul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc.
Revoluția Rusă (1891-1924). Tragedia unui popor (1997) a fost distinsă cu Wolfson Prize, NCR Book Award, W.H. Smith Literary Award, Longman/History Today Book Prize și Los Angeles Times Book Prize.

Scrisă într-un stil narativ care surprinde atât amploarea, cât și numeroase detalii privind desfășurarea imensului cataclism istoric care a fost Revoluția Rusă, istoria lui Orlando Figes este unul dintre cele mai importante studii contemporane asupra Rusiei începutului de secol XX. Decupajul cronologic ales de autor este relevant: începînd cu anii 1880, corespunzători abandonării de către regimul țarist a tentativelor de reforma și revenirii în forță, odată cu Alexandru al III-lea, a unei politici autocrate, și până la moartea lui Lenin, în 1924. Căutând să reînvie o realitate complexă, Figes urmărește istoriile individuale a numeroase personaje din diverse categorii sociale – de la scriitorul Maxim Gorki, a cărui corespondența îi dezvăluie incredibilă luciditate, trecând prin frumoasă figură a țăranului reformator Serghei Semionov, până la personaje ambivalente cum ar fi Dmitri Oskin, un simplu soldat pe care războiul civil îl va transforma într-un comisar bolșevic nemilos. Încă de la primele ore, Revoluția Rusă a fost o jacquerie de o violentă incredibilă pe care numai bolșevicii au reușit să o exploateze. Lenin, căruia Figes îi schițează un portret fascinant, a înțeles avantajul pe care îl putea obține. Violentă – și slăbiciunea adversarilor lor – le-a deschis calea bolșevicilor, apoi Terorii Roșii și consolidării sistemului partidului-stat polițienesc, birocratic, corupt și ineficient care avea să dureze până la sfârșitul anilor 1980.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Orlando Figes

Traducător: Cornelia Marinescu

Data apariției: decembrie 2016

ISBN: 978-973-46-6253-1

Copertă: Hardcover

Număr pagini: 880

Limbă: Română

Dimensiuni: 16x23,5 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Polirom

 

Opinii editoriale

 „O capodoperă modernă.” 

Andrew Marr

„Volumul lui Orlando Figes combină forță dramatică, narațiunea captivanta și o erudiție desăvîrșită – o realizare extraordinară.” 

Sunday Telegraph

„Tragedia unui popor va ajută mai mult decât orice altă carte la înțelegerea Revoluției Ruse.” 

London Review of Books

„Tragedia revoluționară a poporului rus a constat mai curînd în moștenirea lăsată de propria înapoiere culturală decît în influența malefică a unor bolșevici «venetici». Oamenii nu au fost victimele revoluției, ci protagoniști în tragedia ei. Se poate ușor crede că după șaptezeci de ani de opresiune comunistă poporul și-a cîștigat dreptul de a se consideră victimă. Dar perspectivele Rusiei că națiune democratică depind în mare măsură de capacitatea rușilor de a privi în față istoria lor recentă; iar această trebuie să atragă după șine recunoașterea faptului că, indiferent cît de oprimați au fost oamenii de sistemul sovietic, el s-a dezvoltat pe pămînt rusesc. Slăbiciunea culturii democratice rusești a fost aceea care a permis bolșevismului să prindă rădăcini. Această a fost moștenirea istoriei Rusiei, a secolelor de iobăgie și de conducere autocratica, care i-au ținut pe oamenii de rînd pasivi și lipsiți de putere. Fără îndoială, a fost tragedia unor oameni, dar a fost o tragedie care s-a înfăptuit cu ajutorul lor. Poporul rus a fost prins în capcană tiraniei propriei lui istorii.” 

Orlando Figes
Orlando Figes
Orlando Figes
Autor

Orlando Figes (n. 1959), istoric britanic, a studiat istoria la Cambridge unde a...

vezi autor