TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Dialectica Luminilor PO-MHT-DIALEL-12-P-001
Dialectica Luminilor
Vezi
galerie

Dialectica Luminilor

de Max Horkheimer, Theodor W. Adorno

Titlu apărut în colecția Plural la Polirom

Id: #203886

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Lucrare fundamentală a unui întreg curent filozofic, teoria critică a Școlii de la Frankfurt, între ai cărui reprezentanți de marca se numără și ginditori precum Jürgen Habermas sau Herbert MarcuseDialectica Luminilor analizează procesul logic și istoric prin careîn loc  contribuie la crearea unei societăți mai umane, Luminile ajung  se transforme în contrariul lor – mitul sau barbaria pe care voiau  le combatăÎn acest sens, Luminile nu constituie un simplu moment istoric, o mișcare culturală și științifică ce străbate secolul al XVIII-leaci un proces mult mai vast de civilizare, care se desfășoară începînd cu epoca eposului homeric și până la cea a industriei culturale contemporane. Autorii încearcă totodată  afle în ce măsură proiectul Luminilor poate fi salvat în condițiile în care progresul are și un aspect distructiv, iar autodistrugerea rațiunii și regresul spre mitologie favorizează pe de altă parte instaurarea despotismelor.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Max Horkheimer, Theodor W. Adorno

Traducător: Andrei Corbea-Hoișie

Postfaţator: Andrei Corbea-Hoișie

Data apariției: 2012

Titlu original: Dialektik der Aufklärung: Philosophische Fragmente

ISBN: 978-973-46-2327-3

Copertă: Paperback

Număr pagini: 320

Limbă: Română

Dimensiuni: 14,5x22,5 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Polirom

Teme: şcoală

 

Opinii editoriale

"Elaborata la patru miini si trecuta prin felurite faze de work in progress, lucrarea finalizata cu greu dupa aproape un deceniu de acumulari, tatonari, regresii si salturi a depasit cu mult proiectul initial, devenind un veritabil tom de filozofie a istoriei, un manual deschis de studiu al ratiunii fata cu iminentele catastrofe produse de abolirea libertatii in lumea moderna. Memorabil este capitolul final „Despre originea prostiei”, cuprinzind celebra comparatie a inteligentei umane cu antenele tematoare ale melcului si definirea stupiditatii ca cicatrice invirtosata de prea multele violente asupra spiritului ce marcheaza vremurile actuale. Un avertisment social-cultural mereu valabil si o lectie de viata insemnata despre rosturile protective ale culturii libere."

7 noiembrie 2012, Orizont, nr. 10 - Claudiu Arieşan

"Destinul clasicilor e sa fie mult citati, putini cititi. Acesti doi giganti ai Scolii de la Frankfurt intra in aceasta categorie. N-ar fi rau sa profitati de o traducere in romaneste a unei carti fondatoare a privirii critice si a suspiciunii intr-o lume plina de certitudini. Privirea fara mila asupra lumii noastre e cam tot ce ne-a mai ramas. Poate nu mai avem scapare, dar n-ar fi rau sa ne traim „sfirsitul lumii” al fiecarei zile in cunostinta de cauza."

17 decembrie 2012, BookMag.ro - Costi Rogozanu

"In ciuda intirzierii cu care aceasta carte fundamentala a filozofiei occidentale din a doua jumatate a secolului XX ajunge, in versiune romaneasca, pe «piata ideilor» din Romania, ea are sanse mari sa stirneasca interesul cititorilor de astazi tocmai datorita intransigentei cu care demonteaza clisee mentale comode in conformismul lor «afirmativ», de la credinta oarba in «progres» si pina la iluzia inselatoare a vic-toriei ratiunii asupra mitului. «Teoria critica» in dictiunea fondatorilor ei Horkheimer si Adorno incearca sa previna individul asupra tuturor cailor prin care, brutal sau insinuant, dominatia ii anihileaza autonomia si il transforma intr-o simpla «functie» a lumii «administrate» si reificate – o «lume a ororii».” 

Andrei Corbea
Theodor W. Adorno
Theodor W. Adorno
Autor

Theodor W. Adorno (1903‑1969), filozof, sociolog si muzicolog german, unul din r...

vezi autor