TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Partida neterminată HU-KED-PARTIN-15-N-001
Vezi
galerie

Partida neterminată

de Keith Devlin

Titlu apărut în colecția Humanitas | Ştiinţă la Humanitas

Id: #240861

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
Pascal, Fermat și scrisoarea din secolul al XVII-lea care a creat lumea modernă
 

Descriere produs

Să presupunem că doi oameni pariază pe aruncarea unei monede, stabilind că potul îi revine celui care câștigă trei aruncări din cinci. Dacă partida se întrerupe când unul din jucători conduce cu doi la unu, cum trebuie împărțit potul? Această problemă i-a pus-o, în secolul al XVII-lea, un cavaler francez lui Blaise Pascal. La rândul lui, Pascal i-a prezentat problema lui Fermat, iar din schimbul de scrisori dintre cei doi mari matematicieni s-a născut teoria probabilităților. Era pentru prima dată când oamenii puteau afla ceva despre viitor — care până atunci se credea că ține în întregime fie de destin, fie de hazard.

 

Matematicianul Keith Devlin de la Universitatea Stanford a acceptat provocarea de a scrie despre documentul matematic care a marcat cel mai puternic istoria omenirii — iar el a ales una din scrisorile lui Pascal către Fermat.Partida neterminată e o pasionantă introducere în teoria probabilităților, care ne ajută să înțelegem cum se estimează, de pildă, riscul unui atac terorist sau șansa de a câștiga la bursă, dar, mai cu seamă, ne explică cel mai mare salt făcut de gândirea umană: dobândirea capacității de a privi spre viitor.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Keith Devlin

Traducător: Anca Florescu-Mitchell

Data apariției: martie 2015

Titlu original: The Unfinished Game: Pascal, Fermat, and the Seventeenth-Century Letter that Made the World Modern

ISBN: 978-973-50-4747-4

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 160

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Humanitas

Teme: curiozitate, Cultură

 

Din blogul Cartepedia

Vlad Zver Vlad Zver

,,Pe la anii 1600, înainte de internet și de Facebook, oamenii își trimiteau scrisori în care-și băteau capul cu diferite probleme de matematică. Asta era distracția intelectualilor de atunci. Distracți......“

citește mai mult