logo
TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Stoc furnizor
PREȚ: 26,83 lei
-7%28,85 lei
Disponibilitate: Stoc furnizor
Retur posibil: 365 zile
Data estimată de livrare: 01.02.2017
Comandă prin telefon sau email:
0740.317.617 carte@cartepedia.ro
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici.
Adaugă la wishlist

Scutecele naţiunii şi hainele împăratului. Note de antropologie publică

Vintilă Mihăilescu
Stoc furnizor
PREȚ: 26,83 lei
-7%28,85 lei
Disponibilitate: Stoc furnizor
Retur posibil: 365 zile
Data estimată de livrare: 01.02.2017
Comandă prin telefon sau email:
0740.317.617 carte@cartepedia.ro
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici.
Adaugă la wishlist
Colecții/Serii: Plural
Dincolo de spiritul ludic si umorul ce impregneaza textele lui Vintila Mihailescu, ceea ce ii cucereste pe cititori este profunzimea analizei...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-3398-2
Dimensiuni: 14,5x22,5 cm
Tip copertă: Paperback

MAI MULTE DESPRE CARTE

Dincolo de spiritul ludic si umorul ce impregneaza textele lui Vintila Mihailescu, ceea ce ii cucereste pe cititori este profunzimea analizei prilejuite de pitorescul mozaic al cotidianului romanesc. Acuratetea cu care sint surprinse detaliile este completata de rigoarea reflectiilor care, pornind de la un aspect al realitatii imediate, arunca in cele din urma lumina asupra intregii societati romanesti si a identitatii noastre – ambele, mereu „in tranzitie” si marcate de obsesia integrarii europene. Sarmalele si porcul de Craciun, ciinii comunitari, „noul val” de preparate si tirguri traditionale, manelele, inmormintarile, recordurile Guinness ale romanilor, comportamentul lor in trafic sau reformarea invatamintului devin astfel pretexte ale unor pagini in care observatia lucida si ironia dulce-amara se imbina in mod fericit cu sociologia si cu antropologia culturala.

Cuprins extins:
Povestea porcului. Un rezumat al tranzitiei
D’ale integrarii. Narghilele
ciini
vaccinuri si alte obiecte antropologice
Ce se vede sau despre starea natiunii
Scutecele natiunii sau despre „mentalitatea romanului”
Societatea post-taraneasca
Hainele imparatului. Un manifest stingaci
A saptea zi
Data apariției: 2013
Editura: Polirom
Pagini: 232
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
antropologie culturală, sociologie, tranziție, mentalitate, românia, cotidian, pitoresc
  • Vintilă Mihăilescu - Autor
    Absolvent al Facultăţii de Psihologie din Bucureşti, Vintilă Mihăilescu este în prezent profesor de antropologie la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative şi a fost profesor invitat la EHESS (Paris), Université du Québeq à Montréal, Université Libre de Bruxelles, universităţile din Aix-en-Provence, Bordeaux, Ioanina, Lyon II, Montpellier, Neuchâtel, Perugia şi Pécs. A publicat...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

Călin Andrei Mihăilescu
"Stilul lui Vintila pune dimpreuna simturile, bunul simt, spiritul si spiritul de observatie. Autorul e lucid si cald, e clasic si modern, – baudelairian, as zice de n-as sti-o. Cum nu pozeaza in scriitor, gindirea lui e mereu ciulita, ochii sai de linx se-ndreapta, drept, catre sozurile romanesti. Prin spumele globale ale ecumenismului ea ne prefira o tara minata de spiritul BORSECului, adica al bisericii ortodoxe romane securiste, ori uniunea intru good business a serviciilor secretului si a bisericii enigmei. Vintila o-ntelege si te face s-o-ntelegi. (...)" Maestru al genului scurt si scrutator, Vintila Mihailescu e un element periculos: n-are parapon, nu e ideologic si mai si seamana cu Don Quijote picatura cursa din rai. Ii dai drumul in vest, se-ntoarce. Il lasi la vatra, umbla hai-hui si – si mai si scrie. (...) Asadar, domnisoare-doamne-domni, ca intru infasare, desfasare sau desfatare, cititi-l pe Vintila! Intrucit asa va trebuie.
iunie 2013, Orizont, nr. 6 - Călin Andrei Mihăilescu
"Cartea e compusa din mai bine de o suta de note de antropologie publica, fiecare o dubla clipa plina ca o pruna de futura tuica. Notele sint strinse aici din anii recenti ai Dilemei vechi si bune si bricolate cu o ironie negeometrica, fina, care nu te lasa sa o uiti cu una, cu doua. Stilul lui Vintila pune dimpreuna simturile, bunul simt, spiritul si spiritul de observatie. Autorul e lucid si cald, e clasic si modern, – baudelairian, as zice de n-as sti-o. Cum nu pozeaza in scriitor, gindirea lui e mereu ciulita, ochii sai de linx se-ndreapta, drept, catre sozurile romanesti. Prin spumele globale ale ecumenismului ea ne prefira o tara minata de spiritual BORSECului, adica al bisericii ortodoxe romane securiste, ori uniunea intru good business a serviciilor secretului si a bisericii enigmei. Vintila o-ntelege si te face s-o-ntelegi."
1 aprilie 2013, Adevărul - Corina Zorzor
"In noua sa carte, sociologul analizeaza, cu umor, dar si cu profunzime, subiecte precum sarmalele si porcul de Craciun, ciinii comunitari, „noul val” de preparate si tirguri traditionale, manelele, inmormintarile, recordurile Guinness ale romanilor, comportamentul lor in trafic sau reformarea invatamintului. Acestea devin pretexte ale unor pagini in care observatia lucida si ironia dulce-amara se imbina in mod fericit cu sociologia si cu antropologia culturala. Dintr-un material despre sarmale, din cele multe pe care le-a scris de-a lungul timpului pentru Dilema, sociologul aminteste: „De cite ori se apropie sarbatorile de iarna, ma cuprinde un soi de pathos sarmalic. Incepe (iar...) sa miroasa a sarmale peste Muntii Carpati, vorba poetului, si aceasta boare simbolica imi patrunde in suflet si simtiri”."

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus