TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Ultimul Judt PO-MIM-ULTIMJ-11-P-001
Ultimul Judt
Vezi
galerie

Ultimul Judt

de Mircea Mihăieş

Titlu apărut în colecția Eseuri şi confesiuni la Polirom

Id: #203771

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

În prima parte a cărții, Mircea Mihaies analizează câteva dintre operele esențiale ale faimosului istoric care a fost Tony Judt, evocândîn același timpcumplită  boală și agonia de dinaintea morții. Amintirile despre Tony Judt, omul, și despre vizitele acestuia în România se îmbină cu studiul operelor sale care merg de la vivisectia dura asupra destinului Europei postbelice până la modelul politic și social propus de el în ultimii ani, unul social-democrat – și perdant, în opinia lui Mircea Mihaies. În ultima parte a volumului sunt inserate dialogurile dintre Tony Judt și membrii Fundației „A Treia Europa” din Timișoaraîn care sunt analizate într-un mod pertinent și incitant subiecte precum: conceptul de Europa Centralăgranițele și istoria ei, dar și locul pe care România îl ocupă în acest spațiu istorico-cultural.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Mircea Mihăieş

Data apariției: 2011

ISBN: 978-973-46-2234-4

Copertă: Paperback

Număr pagini: 220

Limbă: Română

Dimensiuni: 10,6x18 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Polirom

Teme: Democrație

 

Opinii editoriale

"Miezul cartii Ultimul Judt este de fapt o polemica. Mircea Mihaies este un scriitor care ne-a obisnuit public cu o anumita voce, vocea publicistului, o voce acida, vitriolanta, o voce de atac. Este o voce limpede, de tip diurn, a celui care la lumina zilei identifica inamicul, ii aplica o lovitura de spada si cu o virtuozitate retorica specifica lui rezulta prezenta publica a lui Mircea Mihaies. Dar el nu a publicat numai articole pe care le-a cules in culegeri faimoase. El a publicat si alte carti si vocea pe care scriitorul Mircea Mihaies ne-o aduce in acestea este foarte diferita. Nu este vocea criticului literar, ci este vocea celui care te insoteste. E o voce tandra, o voce invaluitoare, o voce pe care toti cunoscutii lui Mircea Mihaies o stiu. Este vocea lui de prieten, de indragostit, vocea lui nocturna. Este vocea pe care, daca nu o ginditi impreuna cu vocea din articole, nu o sa intelegeti niciodata de unde provine farmecul contagios al lui Mircea Mihaies."

noiembrie 2011, în cadrul lansării la Gaudeamus - Horia-Roman Patapievici

"Salut publicarea, la Polirom, a unui tulburator si extrem de necesar volum dedicat de Mircea Mihaies ultimului Tony Judt, acelui Tony care a stiut sa lupte eroic cu o maladie teribila, capabil sa ne ofere lucrari de o rara frumusete stilistica si de o inepuizabila bogatie de idei.
Am citit pe nerasuflate cartea. Este un portret empatic si caleidoscopic al unui spirit atit de viu incit este de neconceput ca nu mai este prezent, ca vocea i-a amutit nedrept, scandalos de devreme. Nu e vorba aici doar de o evocare, desi ea exista si este cit se poate de rascolitoare, de o sclipitoare analiza a cartilor lui Tony, dar si de o recuperare, restituire, salvare a unor fragmente de dialog intelectual, real ori imaginar, care dau masura unui timp al renasterii utopiei central-europene dupa catastrofele Gulagului si Auschwitz-ului. O utopie pe care nimeni nu a deconstruit-o mai riguros decit Tony si in care, paradoxal, a crezut."

24 septembrie 2011, tismaneanu.wordpress.com - Vladimir Tismăneanu

"Profesorul timisorean se concentreaza pe partea finala a unei activitati prodigioase a unui savant poliglot, minat de o neostoita curiozitate, globe-trotter, ca un veritabil spectateur engagé – cum este calificat –, unul dintre cei mai preocupati sa evite poncifele si sa numeasca adevarurile incomode. Altfel spus, citim cu sufletul la gura interpretari si marturii in legatura cu unul dintre cei mai mari dusmani ai ipocriziei comentariului politic din ultimele decade, pentru ca e greu sa identifici un specialist mai permeabil la detalii, instalat, totusi, in categoria departelui, cum e Tony Judt.
Ultimul Judt este, in viziunea empatizanta si critica a lui Mircea Mihaies, o carte de mare interes pentru estici, in general, si pentru orice fiinta sensibila la notiunea de viitor, in special."

14 februarie 2012, România literară, nr. 7 - Gabriel Coşoveanu

"Tony Judt a fost un ginditor pentru care moralitatea si politica nu sint domenii incompatibile. Spirit polemic, ostil certitudinilor comode, a provocat prin scrierile sale reactii puternice si adeseori agresive. Il exaspera orice forma de fundamentalism. Cartile sale stau marturie pentru o atitudine de consecventa respingere a oricaror fixatii ideologice. Ceea ce a scris, mai ales dupa 2002, pe teme legate de Orientul Mijlociu a fost adeseori socant pentru unii dintre cititorii sai. Nimeni nu l-a putut insa acuza vreodata de cinism, de ipocrizie ori de conformism. Detesta ideile preconcepute si fanatismele de orice natura.” 

Vladimir Tismăneanu
Mircea Mihăieş
Mircea Mihăieş
Autor

Mircea Mihăieş (n. 1 ianuarie 1954) este profesor de studii americane şi britani...

vezi autor