TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Năravuri româneşti. Texte de atitudine PO-RUC-NRRTDA-07-N-001
Năravuri româneşti. Texte de atitudine
Vezi
galerie

Năravuri româneşti. Texte de atitudine

de Ruxandra Cesereanu

Titlu apărut în colecția Ego | Publicistică la Polirom

Id: #207251

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Textele reunite in acest volum au fost publicate (intre anii 2003 si 2006) ca varii luari de pozitie (si eseuri de mentalitate) in principal in revista 22, dar si in Cotidianul, Romania libera, Suplimentul de cultura sau Cuvantul. Autoarea reia un text despre Securitate care a fost deja publicat in lucrarea Gulagul in constiinta romaneasca. Memorialistica si literatura inchisorilor si lagarelor comuniste (Polirom, 2005), pentru a rediscuta chestiunea exploziva a Securitatii in contextul necesitatii legii lustratiei si al afacerii Dosariada.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Ruxandra Cesereanu

Data apariției: 2007

ISBN: 978-973-46-0591-0

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 240

Limbă: Română

Dimensiuni: 12x18,5 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Polirom

 

Opinii editoriale

"Scrise lucid si angajant, textele de atitudine ale Ruxandrei Cesereanu din Naravuri romanesti lumineaza varii aspecte ramase fara raspuns, din cauza vremurilor, in cartile sale de atitudine anterioare, cum ar fi, spre exemplu, Gulagul in constiinta romaneasca. Memorialistica si literatura inchisorilor si lagarele comuniste sau Imaginarul violent al romanilor. Ceea ce, departe de a constitui un moment de respiro si de relaxare a fostelor spirituale ale intelectualului militant, tradeaza, mai curind, preocuparea majora a unui impatimit si a unui obsedat de aceasta tara."

mai 2008, Argeş - Ştefan Ion Ghilimescu

"Carte gindita si scrisa inteligent, viu si «deschis»; o publicistica decisa, fara sofisticare, ocoluri si paranteze. Exista in aceste analize pe care cartea le contine o claritate nu numai a discursului, ci si a felului transant si simplu in care autoarea interpreteaza o serie de evenimente, moravuri, situatii din Romania de azi, adica din postcomunismul din care nu a iesit."

februarie 2008, Apostrof - Gelu Ionescu

"Cu siguranta, unul dintre atuurile scriitoricesti ale Ruxandrei Cesereanu e capacitatea de sinteza a fenomenelor care se manifesta pe spatii largi."

25 mai 2007, România literară - Tiberiu Stamate

"Spre deosebire de alti autori «obsedati» de Romania, care depling o patrie care nu (mai) e, proiectata ca tarim ideal, ori, dimpotriva, care penalizeaza prezentul cenusiu al tarii in accente fataliste, Ruxandra Cesereanu este mai interesata de Romania asa cum e, cu bubele, hibele si naravurile tributare in mare parte trecutului totalitarist. Scriitoarea are energia sa-si priveasca patria in fata, sub lupa analistului, a specialistului care stie sa citeasca simptomele, incearca sa puna un diagnostic si, de ce nu?, sa intervina cu solutii de vindecare, unele radicale, chirurgicale."

13 mai 2008, Bucureştiul Cultural - Letiţia Câmpan