logo
TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici.
Adaugă la wishlist

Ultimul sufleu la Paris. 69 de reţete culinare

Adriana Babeţi
Colecții/Serii: Suplimentul de cultura
Volumul reuneste textele publicate de Adriana Babeti in rubrica sa „Ars coquinaria” din Suplimentul de cultura. „«Bai! Pina...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 973-46-0310-8
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Volumul reuneste textele publicate de Adriana Babeti in rubrica sa „Ars coquinaria” din Suplimentul de cultura.
„«Bai! Pina n-o sa se inteleaga odata ca o cultura mare nu se face din sufleuri, n-o sa iasa nimic baban in tara asta. Ma poti contra?» Evident! Am si facut-o pe loc, cu cele patru plase atirnate ca ghiulelele de miini. Si-o mai facem o data acusica, in scris, nu inainte de a marturisi ca, dupa ce l-am improscat cu argumente ca dintr-un lansator de flacari pe amicul cel mustrator, dupa ce ne-am despartit neimpacati, am lasat sarsanalele jos, pe-un dimb inghetat si-am dumicat compulsiv doi langosi. Acasa, am scos din cuptor un sufleu de spanac cu brinza de vaci, usturoi s.a.m.d. si ne-am uitat indelung melancolic la dinsul cum, nemincat la timp, se surpa dezumflat ca o mise en abyme a rubricii acesteia – da’ ce zicem rubrica?! A insesi vietii noastre si a culturii romane azi! Daca, totusi, amicul avea dreptate cu destinul sufleului? Gustos, dar usor, fara anvergura si sat. Nici gind! Inchipuiti-va numai cum ar fi sa mincam zi de zi, pina la apoplexie, numai fasole cu ciolan, friptane peste friptane, sarmale, tochituri si alte cele. Cu tot destinul sau ingrat, sufleul isi gaseste-un mare rost in orisice cuptor (ba chiar in frigider) si-apoi in stomac. Fierbinte sau rece, fel de baza sau doar aperitiv, el da ghes partii gratioase, subtile, aerate, sprintare din noi.” (Adriana Babeti)

Cuprins extins:
Pofta-n cui!
Desert la Iesi
„Aide
cocoselule
la bufet!”
Sa mincati bine
Amintiri din bucatarie
Sufleul. Un destin
Cultura mare sau ce minca Ulise
8 martie. Dospiri si framintari
Guleai in Roma la amurg
Gulliveriada
Anticristul si cirnatii
Domnul savarina
Galusca. O poietica
Numai ciocolata
Haleuri horror
Vrei un senvis?
O sarma sa taiem
Cercul micilor gospodine
Jazz la ceaun
Muschetari crocanti
Un fel de parastas
Naturi moarte cu platici
Gnocchi
Ravioli
Affogato
Ghiveci de toamna
Caltabosul. Prolegomene
Caltabosul revine
Festinul Babettei
Babe oparite. Slava Moldovei
Ruleta braziliana
Bursucul gastric vorbeste!
Babette reincarcata
Ultimul sodou la Paris
A se slabi
Mireille
Infierbintari pe Sena
Autor: Adriana Babeţi
Prefaţator: Silviu Lupaşcu
Data apariției: 2006
Editura: Polirom
Titlu original: Ultimul sufleu la Paris. 69 de reţete culinare
Pagini: 288
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură română, publicistică, eseu, comentarii, suplimentul de cultură, cultură, gastronomie
  • Silviu Lupaşcu
    Prefaţator
    Adriana Babeţi Adriana Babeţi - Autor
    Adriana Babeţi s‑a nascut la 12 noiem­­brie 1949, la Oradea. Absolventa a Facultatii de Filologie din Timisoara, sectia romana‑franceza. Redactor si apoi secre­tar general de redactie la revista Orizont (Timisoara). In prezent este profesor universitar...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile
  • Adriana Babeţi
    Autor
    Silviu Lupaşcu - Prefaţator
    Autor al unor volume diverse (Stylit, povestiri, 1993; Pelerinajul sensual, eseuri, 2001; Sarutul divin, eseuri, 2001; Cartea de crystal, roman, 2002), Silviu Lupascu este doctor in istorie si specialist in studii biblice. 
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

25 octombrie 2010, bookblog.ro - Anca Giura
"Nu este fusion, dar este din inima. Si mai ales din… arta. Caci Adriana Babeti manifesta aici mai multe idei interesante despre gastronomie, literatura si cultura, toate bine asezonate intr-o spuma de sufle(u)/(t) plina de umor, care date toate la cuptorul unei inalte arte scriitoricesti produc o savoare de lectura."
23 iunie 2006, Orizont - Smaranda Vultur
"De la Adriana a venit un dar ca intotdeauna ingenios si purtind, amprenta specifica a unei scriitoare ce bricoleaza voios prin biblioteci si cuhnii alegind din toate delicateturile livresti si culinare, cum sta bine unei carti ce se cheama Ultimul sufleu la Paris. 60 de retete culinare. «Specialitatea casei» e talentul, eruditia seducatoare si cultul prieteniei, fiecare pe cont propriu si cu ingrediente in combinatii neasteptate. E vorba nu doar de hrana care ne leaga in social, temei al degustarilor conviviale, stropite (si) cu bunataturi din carti, ci si de o carte cu prieteni: unii au pus deja multe carti pe masa (!!), cu altii a impartit farmecul cit se poate de palpabil al perindarilor prin sanctuarele gusturilor bune de aici sau mai de departe."
22 septembrie 2006, Dilema Veche - Simona Sora
"Cu un ochi in carte, cu altul in marmita si cu al treilea ochi in sufletul (si stomacul greu incercat) al protagonistilor, Adriana Babeti reface nu doar «ratiunea gurmanda» a intimplarilor, ci si o logica a poftei sau (in buna traditie seherezadica) a punerii poftei in cui. Totul e dozat in povestirile acestea cu pretext gourmet, de la captatio-ul retoric (ce mai scriem/gatim saptamina aceasta) la luptele amazonice cu analfabetii «artei cochinarelii», de la evocari nostalgice (cofetarul iesean Felix Barla) sau enervate (foietarea revistelor de femei) la bestiariile caragialesti sau rabelaisiene. Cind Adriana Babeti ne povesteste ce maninca personajele literare sau scriitorii preferati, textul se intinde ca o masa intre convivi ce se vad, schimba o vorba, degusta. Amfitrioana are ceva pentru fiecare: cui ii place Cartarescu sa se infrupte din Levantul, cine sufera de nostalgie sa guste, cu Ulise, din bucatele cam gretoase pregatite de porcarul Eumen, cine vrea ciocolata sa dea o raita prin food movies-urile recente..."
18 iunie 2006, Evenimentul zilei - Elena Vlădăreanu
"Un melanj fericit si, totodata, atit de rar, de inteligenta, ludic, inventivitate, flexibilitate si iubire de bucate alese. Dupa ce si-a amestecat scrisul cu cel al lui Mircea Mihaies si cel al lui Mircea Nedelciu in faldurile Femeii in rosu, dupa ce a scris despre fitosul si pretiosul dandism, dupa ce a calatorit prin Europa Centrala tinindu-l de mina pe insusi Printul Cantemir, Adriana Babeti s-a oprit, pentru vreun an si jumatate, in revista Suplimentul de cultura. Desi diferite, tabletelele saptamanale ale Adrianei Babeti, strinse acum intre copertile unui volum, sint toate facute cam dupa aceeasi reteta. Adica? Pofta de scris sa fie, literatura sa fie si, bineinteles, dragoste si gust."
12 octombrie 2006, 24-FUN - Ioan T. Morar
"Adriana Babeti este unul dintre intelectualii de prima marime ai Romaniei contemporane. Cartea ei despre Dandism, de pilda, este un studiu care i-a lasat pe multi cu gura cascata de admiratie. Pe bune! Dar ea mai e si un talentat bucatar, cu lecturi din cele fine si retete secrete, ca sa si rimeze! Dupa ce a tinut o rubrica numita Ars coquinaria, in Suplimentul de cultura, Adriana Babeti a bagat totul la cuptor si a scos o carte intitulata, sugestiv, Ultimul sufleu la Paris. 69 de retete culinare. La ea drumul spre bucatarie trece prin biblioteca. Dar numai asa, cit sa-i dea gust!"

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus