TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Ritualurile secrete ale Francmasoneriei HE-JEM-RITSAF-08-N-001
Ritualurile secrete ale Francmasoneriei
Vezi
galerie

Ritualurile secrete ale Francmasoneriei

de Jean Marques-Riviere

Titlu apărut în colecția Arta regală la Herald

Id: #225931

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
Conform arhivelor Marelui Orient și ale Marii Loje a Franței
 

Descriere produs

Ritualurile secrete ale Francmasoneriei prezintă în detaliu ritualurile masonice, dezvăluirea acestora constituind o raritate, având în vedere că în perioada lui Rivière aceste ritualuri erau tipărite exclusiv pentru uz intern și existau doar câteva exemplare a căror vânzare, circulație sau împrumut în cercurile profane erau interzise. Întreaga documentare a autorului cărții se bazează în principal pe ritualurile care erau practicate în Marele Orient al Franței și Marea Lojă a Franței. Un autor cu personalitate și uneori chiar „incomod”, Rivière comentează ritualurile din punctul de vedere al aspectelor istorice, al doctrinei specifice și al derulării propriu-zise a psihodramelor respective.


Rivière face referire la o serie impresionantă de autori care au produs lucrări masonice de seamă în cultura franceză. Autorul arată o considerație specială față de renumitul Oswald Wirth, important autor de literatură inițiatică, în calitate de părinte al manualelor masonice și al conceptului de referință denumit masonism. Rivière menționează reverențios că Wirth va fi studiat sistematic […] valoarea spirituală a ritualurilor…, el făcând dovada că a înțeles foarte bine […] incompatibilitatea dintre spiritul antireligios […] și practicarea ritualului masonic […] și, ca atare, va fi încercat să construiască masoneriei un edificiu respectabil recomandând a se prezerva cu sfințenie ritualul inițiatic tradițional.


Prin fina diatribă pe care o lansează la finalul lucrării sale, autorul emite o judecată de valoare la adresa fenomenului masonic și, totodată, trasează schița unui demers de redresare menit să conducă la o mai adecvată conformare cu tradiția inițiatică autentică. Rivière își fundamentează pledoaria finală pe câteva premise considerate a fi semnificative în raport cu preceptele tradiționale esențiale, și anume: (I) puternica amprentă iudaică asupra ritualurilor și simbolisticii; (II) contradicția dintre Arta regală și modul comun de gândire; (III) tendința totalitară a masoneriei în plan social; (IV) ateismul-materialist.


Acest volum vă prezintă o versiune complet revizuită, îmbogățită cu o prefață și note de specialitate care oferă și o perspectivă actuală, contemporană, cititorul având astfel ocazia de a extrage propriile sale idei și învățăminte esențiale.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Jean Marques-Riviere

Traducător: Ilie Iliescu

Data apariției: iulie 2021

Titlu original: Les rituels secrets de la Franc-Maçonnerie : d’apres les archives du Grand Orient et de la Grande Loge de France

ISBN: 9789731118208

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 272

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Herald

Teme: secret

Jean Marques-Riviere
Jean Marques-Riviere
Autor

Jean Marques-Rviere (1903-2000) a fost atras la început de teosofie și francmaso...

vezi autor