TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Unde sunt eu în toată povestea asta? (Top 10+) PO-EMK-USENTP-15-N-001
Unde sunt eu în toată povestea asta? (Top 10+)
Vezi
galerie

Unde sunt eu în toată povestea asta? (Top 10+)

de Emir Kusturica

Titlu apărut în colecția Top 10+ la Polirom

Id: #241147

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Volumul "Unde sunt eu în toată povestea asta?" reprezintă debutul literar al lui Emir Kusturica. Cartea celebrului regizor deapănă o poveste ce porneşte din vremurile de şcoală, când Iuri Gagarin zbura prima oară în spaţiu, traversează tragedia destrămării Iugoslaviei şi a războiului din Bosnia-Herţegovina şi ajunge până în ziua de azi, la prietenia cu Johnny Depp şi la expatrierea în Franţa. Cele mai fascinante sunt micile ieşiri în decorul narativ, minunate imagini cu care suntem deja familiarizaţi din filmele sale: poveştile nebuneşti din Balcani, personajele sentimentale, uneori groteşti, însă debordând de viaţă.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Emir Kusturica

Traducător: Daniel Nicolescu, Dan Radu Stănescu

Data apariției: iulie 2015

Titlu original: Où suis-je dans cette histoire?

ISBN: 978-973-46-5474-1

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 312

Limbă: Română

Dimensiuni: 10,6x18 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Polirom

 

Opinii editoriale

"In carte am gasit multe similitudini cu gindirea balcanica, dar am putut cunoaste si realitatile istorice ale fostei Iugoslavii din timpurile copilariei si tineretii lui Emir Kusturika: „In Balcani, emotia nu exprima numai bucuria sau numai tristetea, ci ambele la un loc”. Despre aceasta carte Le Figaro Magazine spune ca este „o autobiografie minunat de balcanica, la fel ca si titlul sau”.
Volumul de fata nu este o deloc o poveste a filmelor sale, ci mai degraba o amintire a copilariei si tineretii, a prietenilor, o evocare a figurilor familiare si relatiilor cu parintii sai, toate in contextul politic al anilor 1970-1980. Kusturika spune: „In lipsa uitarii, am putea oare sa mai deschidem ochii spre ziua de miine? Uitarea este aceea care alina durerea unei iubiri pierdute”.
Regizorul sirb a reusit sa scrie o carte cu mult umor, facind haz de necaz si sa fie ironic la adresa sa."

8 august 2012, BookMag.ro - Oana Grecea

"Unde sint eu in toata povestea asta? exprima foarte bine acea viziune paradoxala a lui Kusturica asupra vietii, ca duet al uitarii si al memoriei, al trairii si al observatiei, mai ales. Senzatia stranie ca nu facem parte din filmul vietii noastre, derulat doar prin lentilele de multe ori reci, neputincioase ale mintii, e dublata de vulcanul teluric al singelui balcanic, pus pe-o bataie sanatoasa fie pe maidanele din Sarajevo, fie pe plajele de la Cannes, fara discriminare."

4 iunie 2012, ArtActMagazine, nr. 167 - Cristi Ardelean

"Cei care s-au lasat vreodata cuceriti de filmele lui Emir Kusturica vor gasi aceasta autobiografie din bucati, intitulata Unde sint eu in toata povestea asta? (Editura Polirom, 2012), la fel de atragatoare, de colorata si de incarcata de excese ca si creatia cinematografica a bosniacului. Cred chiar ca adjectivul care l-ar caracteriza cel mai bine pe Kusturica ar fi tocmai acesta: excesiv. E o trasatura care se remarca si in marile sale filme
(…) Pasional, posesiv si dezlantuit – asa apare Kusturica in volumul sau de memorii. E evident ca ii place aceasta imagine a lui, dar e la fel de clar ca e una corecta si, mai presus de toate, cuceritoare."

26 iunie 2012, Orizont, nr. 6 - Radu Pavel Gheo.

"Mai mult decit poveste personala, cartea lui Kusturica este o psihologie generala a timpului in care artistul isi cauta loc in arta si in lume intr-un alt teritoriu si intr-un alt context politic si social.
O autobiografie puternica in imagini, consistenta in idei, Unde sint eu in toata povestea asta? marcheaza destinul oricarui artist al unei altfel de Europe, care se zbate pentru identitate si pentru un loc pe harta. Soarta artistul care si-ar dori o miscare puternica, o voce comuna a generatiei sale si un impact al artei in societate se dovedeste pentru Emir Kusturica o imposibilitate preschimbata in alegerea drumului personal in afara tarii lipsite de identitate nationala care i-ar fi putut anula propria identitate."

25 februarie 2013, BookMag.eu - Anamaria Blănaru

"Superbe amintirile lui Kusturica, cam doua treimi din carte, si cu un final extraordinar, care scapa de discursivitatea ei patimasa ultima treime. Toti ciudatii din Sarajevo se intilnesc aici, de pe vremea cind orasul mai facea parte din Iugoslavia, atotputernicul Tito nu dadea nici un semn ca o sa moara vreodata, zidurile aveau urechi conectate la birourile politiei politice, iar micul Emir se straduia sa n-ajunga nimic de capul lui."

19 iunie 2012, Caţavencii - Cristian Teodorescu

"Autobiografia lui Emir Kusturica poate fi considerata si o cronica a fostei Iugoslavii, scrisa pentru cinefili. Oamenii din Sarajevo, absurdul, comentariile subversive alimentate de licorile bahice ale fostilor partizani, sforile trase la partid si ritualurile de initiere din cartierele sarace ale orasului multietnic se desfasoara ca-ntr-o sala de cinema, unde vegheaza un singur portret… al marelui Tito, vesnic hulit in familia lui Kusturica."

7 iulie 2012, BookMag.ro - Adriana Gionea

"Cred in arta ca forma de terapie pentru oamenii care s-au saturat sa fie manipulati, si sint din ce in ce mai multi. Paradoxul acestei carti este ca vorbeste in acelasi timp despre memorie si despre uitare intr-o epoca in care fiinta umana are tendinta sa uite din ce in ce mai repede, ba chiar sa ignore trecutul ce nu este pus in mod voit in lumina.” 

Emir Kusturica

"Unde sint eu in toata povestea asta? nu este o autobiografie atotcuprinzatoare. Autorul nu povesteste despre turnarea nici unuia dintre filmele sale, cu toate ca Underground ar fi meritat un intreg capitol. Emir zaboveste in schimb, precum Tolstoi, asupra copilariei, adolescentei si tineretii sale. Asupra gloriei tatalui si asupra apar-tamentului cu doua camere al mamei, asupra timpului secretelor amoroase. (…) Unde sint eu in toata povestea asta? este primul lucru pe care Kusturica l-a scris singur, dupa ce i-a invitat pe cei mai buni autori sirbi si bosniaci in viata – Abdulah Sidran, Gordan Mihić, Dušan Kovačević – sa i se alature la scrierea scenariilor pentru filmele sale. Acest lucru confera cartii o latura inedita, neasteptata, care face din ea una dintre cele mai savuroase lecturi ale momentului pentru iubitorii de cinema si iubitorii libertatii de gindire din Serbia.” 

Le Point

"Acest film baroc, unde ironia se disputa cu extravaganta, e semnat de Emir Kusturica. De fapt, este viata sa, pe care o povesteste intr-o autobiografie minunat de balcanica, la fel ca si titlul sau.” 

Le Figaro Magazine
Emir Kusturica
Emir Kusturica
Autor

Emir Kusturica s-a născut în 1954, la Sarajevo, unde și-a petrecut copilăria și...

vezi autor