TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Tovarăşul baron. O călătorie în lumea pe cale de dispariţie a aristocraţiei transilvănene CO-JAS-TBOCNL-15-N-001
Vezi
galerie

Tovarăşul baron. O călătorie în lumea pe cale de dispariţie a aristocraţiei transilvănene

de Jaap Scholten

Titlu apărut în colecția Istorie cu blazon la Corint

Id: #241936

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

În zorii întunecaţi ai zilei de 3 martie 1949, întreaga aristocraţie transilvăneană a fost luată pe sus din paturi şi încărcată în camioane. În aceeaşi zi, Partidul Muncitoresc Român anunţa cu mare satisfacţie deportarea tuturor marilor moşieri şi confiscarea averilor acestora. Pentru victoria definitivă a comunismului se impunea distrugerea ultimilor duşmani de clasă.
Sub teroarea regimului lui Gheorghiu-Dej şi mai târziu al lui Ceauşescu, aristocraţii au fost nevoiţi să ducă o viaţă dublă: în timpul zilei lucrau în cariere de piatră, în combinate siderurgice şi în ateliere de tâmplărie; seara se adunau în secret pentru a perpetua ritualurile unei lumi apuse.
Pentru a se documenta asupra acestui episod prea puţin cunoscut din istoria recentă, Jaap Scholten a călătorit mult în România şi Ungaria, în căutarea puţinilor aristocraţi rămaşi în viaţă, martori ai evenimentelor din noaptea de 3 martie 1949. A vorbit cu oameni care au supravieţuit gulagului românesc şi s-a întâlnit cu membrii tinerei generaţii, descendenţi ai acestor distinşi nobili, pentru a discuta cu ei despre situaţia retrocedării proprietăţilor lor şi despre viitor. Cum se poate reconstrui ceva într-o ţară confruntată cu realitatea unui vid moral?

extinde
 

Detalii produs

Autor: Jaap Scholten

Traducător: Carmen Ion

Data apariției: octombrie 2015

Titlu original: Kameraad Baron

ISBN: 978-606-872-344-0

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 448

Limbă: Română

Dimensiuni: 16,5x22 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Corint

Teme: comunism

 

Opinii editoriale

„Cartea lui Jaap Scholten despre nobilimea maghiară recuperează şi salvează o parte din istoria Transilvaniei care aparţine, în egală măsură, ungurilor şi românilor. O istorie plină de frumuseţi subtile sau spectaculoase, de iubiri şi de excentricităţi ca în romanele lui Miklós Bánffy [...], dar şi de suferinţe şi pierderi îngrozitoare.”

Filip-Lucian Iorga
Jaap Scholten
Jaap Scholten
Autor

Jaap Scholten de origine olandez, trăieşte şi lucrează în prezent în Ungaria, la...

vezi autor