TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Minunea timpului trăit HU-LTM-MINUTT-10-P-001
Minunea timpului trăit
Vezi
galerie

Minunea timpului trăit

de Monica Pillat, Pia Pillat, Lily Teodoreanu

Titlu apărut în colecția Convorbiri. Corespondenţă. Portrete la Humanitas

Id: #201508

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Monica Pillat publică scrisorile trimise de ea vreme de 40 de ani (1957-1997) mătușii aflate departe, alături de cele adresate aceleiași Pia Pillat de Lily Teodoreanu (scriitoarea Ștefana Velisar) în anii 1967-1977. Biruința unei iubiri (2008), Sufletul nu cunoaște distanțele (2009) și acest volum formează o trilogie închinată Piei, spune Horia-Roman Patapievici în prefață.

 

„Primul lucru care frapează inteligența cititorului de azi, la parcurgerea acestor scrisori, este bunătatea oamenilor care le scriu. Frumusețea exprimărilor, la Lily Teodoreanu, nu este a retoricii, este a inimii. Ea nu edulcorează realitatea: ea se pune față de realitate într-o poziție din care realitatea vine spre ea cu bunătatea ei, nu cu răutatea la care te-ai aștepta.
Dacă Lily avea vocea bunătății care decisese să nu răzbune nimic, Monica Pillat are vocea bunătății care caută să-și salveze sufletul și inima nu pentru sine, ci de dragul lumii, care e atât de înmărmuritor de frumoasă.

„Știi, Pia, viața mea nu a fost plină de evenimente spectaculoase, ci de fapte invizibile aparent, care mi-au revelat dureroasa frumusețe de a fi vie”, scrie Monica în 7 octombrie 1986. Asta avem aici. Dureroasa frumusețe a faptului de a fi viu. Minunea timpului trăit. Această carte de scrisori îndrăgostite. Aceste suflete amețitor de frumoase. Exercițiile lor de salvare. Salvarea lor.
Noi însă, cei de aici, cititorii, noi cu ce merinde de drum plecăm în desagă? Ce viaticum luăm cu noi? Frumusețe, din plin. Bunătate, la fel. Deopotrivă bunătatea binecuvântată a frumuseții, ca și bunătatea binecuvântată de frumusețe; precum și frumusețea binecuvântată a bunătății și frumusețea binecuvântată de bunătate. Cine a spus că frumusețea nu mai poate salva lumea?” (Horia-Roman PATAPIEVICI)

extinde
 

Detalii produs

Autor: Monica Pillat, Pia Pillat, Lily Teodoreanu

Prefaţator: Horia-Roman Patapievici

Data apariției: 2010

ISBN: 978-973-50-2600-4

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 332

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Humanitas

Teme: prietenie

Monica Pillat
Monica Pillat
Autor

Monica Pillat (n. 8. X. 1947, Bucureşti), fiica lui Dinu şi a Corneliei Pillat,...

vezi autor
Horia-Roman Patapievici
Horia-Roman Patapievici
Prefaţator

Horia-Roman Patapievici - născut la 18 martie 1957 (Bucureşti). Studii de fizică...

vezi autor