TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Maestrul de go HF-YAK-MAESDG-14-N-001
Vezi
galerie

Maestrul de go

de Yasunari Kawabata

Titlu apărut în colecția Raftul Denisei la Humanitas Fiction

Id: #235782

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

În această cronică romanescă a unei partide istorice în care se înfruntă un venerabil maestru şi un tânăr jucător talentat, Kawabata a surprins ciocnirea dintre tradiţia Japoniei imperiale şi modernizarea adusă de secolul XX. Dincolo de eticheta subtilă a jocului, expresie sublimată a spiritului japonez, şi de respectul ceremonios al celor doi adversari, se desfăşoară un duel simbolic, ce nu poate avea decât un deznodământ tragic. Maestrul de go se dovedeşte astfel o elegie a dispariţiei unei lumi milenare în faţa invaziei prezentului pragmatic.

 

Kawabata considera Maestrul de go cea mai bună scriere a sa. De altfel, este şi cartea la care a lucrat cel mai mult: deşi evenimentele narate au avut loc în 1938, iar Kawabata a consemnat într-o amplă serie de articole, comandate de o importantă publicaţie japoneză, toate amănuntele partidei legendare dintre maestrul de go şi tânărul pretendent la titlu, romanul vede lumina tiparului abia în 1954. Timp de şase luni, doi adversari se înfruntă precum doi maeştri ai artelor războiului. Unul din ei, Shusai, este maestrul invincibil, care joacă partida de adio. Celălalt, tânărul Otake, este avid de glorie. Piesele sunt pietre albe şi negre, dar jocul este traversat de nenumărate nuanţe subtile. În izolarea unui han tradiţional, în mijlocul unei grădini japoneze, maestrul se agaţă cu ultimele puteri de filozofia tradiţiei. Dar, dincolo de acest sanctuar, câmpurile de orez sunt străbătute de şine de tren, iar cerul de mătase este brăzdat de avioane: timpurile s-au schimbat. Iar tânărul său adversar are de partea lui nu doar energia tinereţii, ci şi nerăbdarea şi cruzimea istoriei care îşi împlineşte mersul.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Yasunari Kawabata

Traducător: Flavius Florea

Data apariției: 2014

Titlu original: Meijin

ISBN: 978-973-689-718-4

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 216

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Humanitas Fiction

Teme: conflict, curaj

 

Din blogul Cartepedia

Cartepedia Cartepedia

,,De două ori pe lună, redacția revistei Semne Bune vine în vizită pe Cartepedia și îți recomandă cele mai interesante lecturi pe care poți pune mâna. ...“

citește mai mult
 

Opinii editoriale

„Povestea lui Kawabata are o îndrăzneală discretă, o austeră noblețe autumnală.”

Time

„O saga arhetipală.”

The New Yorker

„Kawabata e un poet al nuanţelor, al imperceptibilului.”

Commonweal
Yasunari Kawabata
Yasunari Kawabata
Autor

Yasunari Kawabata s-a născut la Osaka, în 1899. În 1924 a absolvit Universitatea...

vezi autor