TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
La umbra rodiului HF-TAA-LA00UR-12-P-001
La umbra rodiului
Vezi
galerie

La umbra rodiului

de Tariq Ali

Titlu apărut în colecția Raftul Denisei la Humanitas Fiction

Id: #203096

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Primul roman dintr-un cvintet al Islamului, La umbra rodiului e povestea prabuşirii Granadei arabe, a violentei intruziuni a catolicilor spanioli în lumea musulmană, guvernată de propriile legi. Într-o atmosferă impregnată de o senzualitate latentă, în adierea rodiilor ce aprind cerul înserării, dramele personale ale unei familii se întâlnesc cu cele ale marii istorii.

 

În adierea răcoros-acrişoară a rodiilor din curtea nobilului arab Umar, marea şi mica istorie se întâlnesc: acolo unde Hind îşi trăieşte cei dintâi fiori ai iubirii, mezinul Yazid face primele descoperiri legate de lumea satului al-Hudayl, iar în mintea fratelui cel mare se urzesc planuri războinice. În ciuda liniştii aparente, lumea senzuală şi aromată a Granadei arabe îşi trăieşte crepusculul, căci visul unei Spanii ultracatolice este creştinarea forţată a comunităţilor de arabi şi distrugerea civilizaţiei acestora, socotită una a pierzaniei şi desfrânării. Povestea familiei lui Umar ascunde multe mistere, de la o iubire incestuoasă sfârşită tragic din pricina sentimentului culpabilităţii la erotismul irezistibil al frumoasei Hind. Vieţile tuturor par să se desfăşoare după ritmuri ancestrale, în acord cu un tip de spiritualitate care le infuzează fiecare gest cotidian şi cu un cod al onoarei tacit ce le guvernează existenţa. Dar micul univers apărat de propriile legi şi condus cu înţelepciune de bătrânii satului, care obişnuiesc să-şi ospăteze la masa lor duşmanii învinşi pe câmpul de luptă, e pe cale să dispară, la fel ca strigătul sfâşietor al muezinului în asfinţit şi ca mireasma rodiilor din curtea lui Umar.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Tariq Ali

Traducător: Ligia Caranfil

Data apariției: 2012

Titlu original: Shadows of the Pomegranate Tree

ISBN: 978-973-689-503-6

Copertă: Paperback

Număr pagini: 280

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Humanitas Fiction

Teme: iubire

 

Opinii editoriale

„Cartea lui Tariq Ali este saga unei familii arabe care încearcă să supravieţuiască prăbuşirii propriei lumi, punând accent pe evocarea vieţii locuitorilor condamnaţi la pieire din satul al-Hudayl, asediat de spanioli. Romanul are un mesaj, şi este unul dintre cele mai puternice.”

The Guardian

„Romanul lui Tariq Ali surprinde Spania musulmană în întreaga ei splendoare şi umanitate. O poveste seducătoare, scrisă cu vervă şi inteligenţă. La umbra rodiului e un roman în acelaşi timp onest, dar provocator, plin de informaţie istorică, dar delectabil, bazat pe evenimente reale, îmbrăcate în haina cea mai atragătoare a ficţiunii. O carte de savurat şi devorat.”

The Independent
Tariq Ali
Tariq Ali
Autor

Scriitor şi regizor de origine pakistaneză, Tariq Ali s-a născut în 1943, în Lah...

vezi autor