TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Vacile lui Stalin PO-SOO-VACILS-12-N-001
Vacile lui Stalin
Vezi
galerie

Vacile lui Stalin

de Sofi Oksanen

Titlu apărut în colecția Biblioteca Polirom la Polirom

Id: #207736

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Vacile lui Stalin (2003), romanul de debut al lui Sofi Oksanen, urmareste cu o luciditate si o franchete uneori brutale destinele a doua imigrante estoniene, mama si fiica, marcate de stigmatul originii lor „rusinoase”. Intr-o epoca in care pentru concetatenii lor finlandezi a fi estoniana este sinonim cu a fi prostituata sau informatoare KGB, Katariina si Anna sint silite sa-si treaca sub tacere originile pentru a fi acceptate de semenii lor. Dar trecutul inchis in tainitele sufletului le macina pe dinauntru ca o boala nestiuta, creindu-le un sentiment acut de dezradacinare. Daca, in cazul Katariinei, nevoia de exorcizare a trecutului se manifesta printr-o totala negare de sine, pentru Anna, aceasta ia forma unei boli nervoase acute, care pune stapinire pe viata ei. Sofi Oksanen zugraveste cu o veridicitate remarcabila atrocitatile regimului comunist si realitatea dezolanta din Estonia sovietica, pe care personajele sale o privesc deopotriva ca pe o patrie iubita si detestata, ca pe un infern si un refugiu.

Sofi Oksanen, cea mai importanta scriitoare finlandeza contemporana a mai publicat la Editura Polirom romanul Purificare (2012), carte tradusa in 43 de tari si recompensata cu peste 10 premii literare importante.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Sofi Oksanen

Traducător: Sigrid Crăsnean

Data apariției: 2012

Titlu original: Stalinin lehmät

ISBN: 978-973-46-3086-8

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 448

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Polirom

Teme: comunism, iubire, secret

 

Opinii editoriale

"Acest roman de debut aduna mai multe romane la un loc: jurnalul alimentar al unei bulimice anorexice, biografia unei finlandeze de origine estoniana, radiografia tarelor aduse de emigratie, epopeea estoniana din epoca stalinista, cronica relatiilor fino-estoniene din anii ’70 si pina in prezent (cu un accent omenesc pe micul trafic de frontiera, prostitutia curenta, inrudirea formala si infratirea intr-o suspiciune reciproca).
Atit de multe buzunare are acest roman, incit ai binisor de cautat daca vrei sa gasesti cheile. In schimb, descoperi aici, tinuta ca intr-un marsupiu, o buna parte din povestea ce va ajunge la maturitate in Purificare."

6 decembrie 2012, Dilema veche, nr. 460 - Claudiu Constantinescu

"Cartea lui Sofi Oksanen este o confesiune necrutatoare a unei femei care si-a pierdut radacinile, identitatea. Flashbackurile, frinturile de amintiri dureroase, cu recurente obsedante, amestecate cu jurnalul sesiunilor bulimice si al derutei prezentului sint trecute într-un registru simplu si direct, cu o sinceritate cruda. Cu fiecare pagina, vedem cum autoarea isi descoase buzele. Pe masura ce cartea creste, buzele se deschid pentru a spune povestea unui exil interior perpetuu si anihilant, in care se preumbla ca un strigoi dramele istoriei, cu nimicirea ei, cu pierderea identitatii emigrantului. Suprafetele ascund infernuri, dintre care cel mai cumplit este cel al tacerii. Descusutul buzelor si regasirea tirzie a cuvintelor o ajuta intrucitva pe Anna, dar nu o pot vindeca.

Vacile lui Stalin este poate una dintre cele mai tulburatoare marturisiri despre eroziunea interioara si efectele ei, mai ales în absenta cuvintelor."

30 noiembrie 2012, Observator cultural, nr. 652 - Doina Ioanid

"In Vacile lui Stalin gasesti cam toate obsesiile care au silit-o pe Sofi Oksanen sa se apuce de scris. De la originile ei estoniene dinspre mama, pina la anorexia care i s-a urcat la cap in timp ce se straduia s-o combata pe cai neliterare.
O terapie care te impresioneaza prin sinceritate si prin grozaviile din imperiul sovietic la care te face martor..."

19 decembrie 2012, Caţavencii, nr. 50 - Cristian Teodorescu

"Intentia de a impune scriitori se vede in cazul lui Don DeLillo, cu doua romane publicate – Cosmopolis si Punctul Omega, si al Sofiei Oksanen, autoarea finlandeza care si-a adjudecat premiile europene si careia-i lipseste doar Nobelul, promovata cu doua carti despre dramele de familie si impactul istoriei in Finlanda si Estonia: Purificare, Vacile lui Stalin."

11 ianuarie 2013, Obsevator cultural - Elisabeta Lasconi

"Un ritm ametitor, un interminabil slalom prin diferite momente ale vietii, un amestec savuros al cronologiilor, fara insa a scapa din mina matrita cauza-efect, toate astea fac din romanul Vacile lui Stalin un tablou incredibil al esecului pe care societatile care au fost cucerite de pecinginea rosie l-au trait, de la inceputul instaurarii guvernelor comuniste, pina mult dupa caderea acestora. De la frica de deportare, foamea cauzata de lipsa mincarii sau disperarea care duce la tradarea dintre frati pina la foamea cauzata de lipsa banilor sau frica de un viitor in care nimic nu e sigur, viata in comunism si dupa caderea acestuia, a fost un calvar pe care Sofi Oksanen il descrie cu o incredibila dexteritate."

10 ianuarie 2013, bookblog.ro - Ovidiu Leonte

"Sofi Oksanen relateaza in Vacile lui Stalin povestea familiei sale: mama sa, o tinara colhoznica din Estonia, intilneste in anii ’70 un finlandez chipes aflat in trecere. Insa Razboiul Rece distruge aceasta idila. Supravegherea si denunturile fac povestea de iubire imposibila. Perestroika nu schimba nimic: femeia estoniana este fie o curva, fie o informatoare KGB. Sofi Oksanen descrie utopiile tocmai prin ceea ce vor sa tainuiasca, fie ca e vorba de mesele sovietice supraincarcate pentru a masca lipsurile sau de farfuriile aproape goale pe care occidentalii le servesc convivilor pentru a uita ca se ghiftuiesc in serile de singuratate.” 

Le Nouvel Observateur
Sigrid Crăsnean
Sigrid Crăsnean
Traducător

Neil Stuppel Price este arheolog englez specializat în studiul epocii vikingilor...

vezi autor