TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Ridicat de la pământ PO-JOS-RIDDLP-16-N-001
Vezi
galerie

Ridicat de la pământ

de José Saramago

Titlu apărut în colecția Seria de autor José Saramago la Polirom

Id: #244522

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Publicat pentru prima dată în 1980, Ridicat de la pământ urmărește destinul mai multor generații ale familiei Mau-Tempo (Vreme-Rea), țărani săraci, fără pământ, cum fuseseră și bunicii lui Saramago – cartea este, de altfel, una dintre cele profund personale ale celebrului scriitor.

 

Desfășurat în Alentejo, o provincie din sudul Portugaliei, romanul schițează viața grea dusă de țărani pe fundalul mai multor evenimente sau fenomene politice – trecerea Portugaliei la statutul de Republică, două războaie mondiale, un atentat la viața dictatorului Salazar –, care însă nu au nici un efect benefic asupra păturii de jos. Realitatea sumbră în care trăiesc acești oameni asupriți de moșieri ajunge să cunoască schimbarea abia odată cu insinuarea comunismului și a marilor lui promisiuni, niciodată împlinite. Dincolo de tema pământului și a conflictelor generate de veșnicele nedreptăți sociale ori de comentariile politice, interpretări ce conferă poveștii o dimensiune actuală, cuceritoare în lectura romanului sunt mai ales umorul lui Saramago și stilul său bine-cunoscut. 

extinde
 

Detalii produs

Autor: José Saramago

Traducător: Simina Popa

Data apariției: mai 2016

Titlu original: Levantado do Chão

ISBN: 978-973-46-3953-3

Copertă: Hardcover

Număr pagini: 360

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Polirom

Teme: comunism, destin, societate

 

Opinii editoriale

Inspirat chiar din viața strămoșilor lui Saramago, Ridicat de la pământ este susținut de descrieri intense, ce pot cuprinde răstimpuri într-o singură imagine sau pot transforma într-un eveniment un episod istoric ca oricare altul.

The New Yorker

Vocea narativă a lui Saramago este de neconfundat: un glas matur, molcom, plăcut și ușor de urmărit, adesea ironic sau afectuos, care curge neîntrerupt, hoinărind, dar fără să-și piardă forța, ca un râu ce cuprinde cu apele lui pământul secătuit.

The Guardian

Saramago însuși a fost ridicat de la pământ – născut și crescut în lumea pe care o evocă –, iar cunoașterea apropiată a vieții țăranilor este unul dintre multele motive pentru care romanul său transcende orice formă de propagandă.

The New York Times
José Saramago
José Saramago
Autor

José Saramago s-a născut la 16 noiembrie 1922 în Azinhaga (Ribatejo), într-o fam...

vezi autor