TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Cupa de aur PO-JOS-CUPADA-12-N-001
Cupa de aur
Vezi
galerie

Cupa de aur

de John Steinbeck

Titlu apărut în colecția Biblioteca Polirom la Polirom

Id: #207527

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Pustiind Coasta Cubei si a Americii si revarsind teroare oriunde ii este rostit numele, Henry Morgan e minat de o dorinta de glorie si putere fara hotar, fiind ruinat, in cele din urma, de cele doua mari si mistuitoare pasiuni ale sale: sa cucereasca inima frumoasei La Santa Roja si sa puna stapinire pe Panama, smulgind „cupa de aur“ din miinile spaniolilor. In acelasi timp, romanul lui John Steinbeck este si un loc al fanteziei capricioase, in care vrajitorul Merlin il poate indruma pe Henry Morgan, iar cautarea Graalului din legendele arthuriene poate inspira o poveste plasata in secolul al XVII‑lea, in Marea Caraibilor. Scrisa in maniera realista si alegorica deopotriva, nelasindu‑se impiedicata de rigorile stilistice dictate de timpurile care o inspira, cartea poate fi citita in cheia cautarii tragice, din viata unui om obisnuit, a averii, a faimei si a iubirii.

O aventura in care fantezia nu are margini, Cupa de aur este primul roman al lui John Steinbeck, o biografie fictionala ce urmareste cu fidelitate viata dramatica a „regelui piratilor” englezi, Henry Morgan.

John Steinbeck este laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in anul 1962.

extinde
 

Detalii produs

Autor: John Steinbeck

Traducător: Ioana Oprica

Data apariției: 2012

Titlu original: Cup of Gold

ISBN: 978-973-46-2891-9

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 256

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Polirom

Teme: aventură, iubire, pasiune

 

Opinii editoriale

"Amestec de istorie si fictiune, textul cartii de fata mizeaza pe o arhitectura parabolica mai putin intilnita in romanele de maturitate ale prozatorului. Steinbeck demonstreaza cu romanul lui de debut o neexplorata (mai tirziu) apetenta pentru epicul parabolic."

noiembrie 2012, Dilemateca, nr. 78 - Codrin Liviu Cuţitaru

"John Steinbeck spune niste povesti fermecatoare, extraordinare, in sensul strict de poveste. Insa ele poarta intotdeuna si un substrat plin de mesaje profunde.
Cartea are o morala destul de complexa, bine ascunsa in povestea fermecatoare. Stilul scriiturii pare acela al unui poet stravechi ce cinta legenda unui erou. Iar eroii par sa existe doar prin prisma realizarilor lor, nu ca oameni cu suflet ci ca legende.
Recomandat iubitorilor de povesti de aventuri."

31 decembrie 2012, bookblog.ro - Andrea Balint

"Scrisa in maniera realista si alegorica deopotriva, nelasindu-se impiedicata de rigorile stilistice dictate de timpurile care o inspira, cartea poate fi citita in cheia cautarii tragice, din viata unui om obisnuit, a averii, a faimei si a iubirii.
Chiar daca e primul roman al lui Steinbeck, Cupa de aur ilustreaza pe deplin talentul narativ al scriitorului american. Veti iubi dialogurile fruste, descrierile minunate ale porturilor si insulelor, precum si portretele sale minutios construite. Chiar daca in prima cheie de lectura pare un roman de aventuri usor, Cupa de aur este o carte pe care o veti pastra in suflet multa vreme."

24 august 2012, BookMag.ro - Virginia Costeschi

"Editura Polirom a intregit in 2012 profilul laureatilor Nobel publicati: … doua romane ale lui John Steinbeck din prima faza de creatie, Cupa de aur si Nehotaritii sorti ai bataliei, ambele traduse de Ioana Oprica, atesta ambitia prozatorului de a-si gasi calea proprie."

21 decembrie 2012, România literară nr. 52 - Elisabeta Lasconi

"Cupa de aur este un roman de tinerete (1929), cu subiect aventuros-marinaresc, plin de culoare si exotism, in care prozatorul dovedeste ca deja are mina facuta. Nu bijbiie, stie sa povesteasca si sa construiasca personaje bine definite. Povestea unui mare aventurier, un anume Henry Morgan, „regele piratilor”, este credibila si creditabila si ca arta epica."

19 octombrie 2012, Observator cultural, nr. 646 - Cristina Manole

"O lucrare care nu are cum sa nu-ti stirneasca curiozitatea, mai ales ca se petrece dincolo de vremurile si locurile cu care Steinbeck si-a fermecat mai tirziu cititorii. [...] Abordarea lui Steinbeck (pe care scriitorul american o foloseste si in urmatorul sau roman Catre un zeu necunoscut) este aparte: imbinind realul documentat cu fantezia [...] Steinbeck ofera, apropiindu-se de un personaj istoric cunoscut, mai degraba o lectura alegorica, o parabola universala despre cautarea de sine si despre impacarea spirituala.
Citind Cupa de aur, nu va asteptati sa popositi in minunata Californie si sa va delectati cu acea galerie de personaje pitoresti din patura de jos a societatii americane, mai degraba pregatiti-va pentru un salt temporal si geografic, caci romanul lui Steinbeck se petrece in perioada de ascensiune a colonialismului de secol XVII, in vremurile piratilor si este de fapt o lucrare cu inspiratie biografica, tesuta in jurul carismaticului navigator si aventurier englez, Henry Morgan."

10 martie 2013, blog.libris.ro - Sever Gulea

"Pe masura ce romanul isi urmeaza cursul, personajul lui Steinbeck, Henry Morgan, evolueaza din ce in ce mai mult ca un automat, calitatile umane precum compasiunea si iubirea parasindu-l – iata un amanunt ce aminteste de Strainul lui Albert Camus.“ 

Kevin Hearle

"Calatoria este chiar o reprezentare a aceluia ce indrazneste sa purceada la drum. Pe de alta parte, toate planurile, masurile de precautie, ajutoarele pe care ni le luam ramin fara rezultat. Descoperim inevitabil ca, dupa ani intregi de eforturi zadarnice, inca nu ne-am inceput aventura; in schimb, gindul la ea ne-a ocupat in intregime.“

John Steinbeck
John Steinbeck
John Steinbeck
Autor

John Ernst Steinbeck s-a născut la 27 februarie 1902 în Salinas, California. Înt...

vezi autor