TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Septembrie PO-JEM-SEPTEM-15-N-001
Septembrie
Vezi
galerie

Septembrie

de Jean Mattern

Titlu apărut în colecția Biblioteca Polirom la Polirom

Id: #241630

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Romanul unui eveniment care a zguduit lumea, povestea unei pasiuni neîmplinite

Romanul Septembrie a fost recompensat în 2015 cu Prix des Lecteurs du Salon du Roman Historique de la Levallois

Munchen, 1972. Doi ziariști acreditați la Jocurile Olimpice de vară se întalnesc în ajunul ceremoniei de deschidere; între ei se naște o legătură ciudată, un amestec de fascinație reciprocă și sfiiciune. Peste cateva zile, violența coboară că un trăsnet în mijlocul sărbătorii olimpice: membrii delegației israeliene sunt luați ostatici, terorismul se instalează în ceea ce ar fi trebuit să fie „paranteza olimpica”, întreaga lume e năucita. Povestea celor doi ziariști, deveniți martori direcți ai unui eveniment dramatic, nu e nici ea ferită de catastrofa acelor ore în care orice competiție sportivă e abandonată și cand organizatorii se străduiesc, disperat și haotic, să salveze viață ostaticilor. Nimeni nu scapă neatins de acea lungă zi de 5 septembrie.

„Se vor împlini în curand unsprezece ani de cand a murit fața noastră, dar cred că i-ar fi plăcut ideea mea, că ar fi fost mandră de mine. Din gandul acesta s-a născut un altul, așa că mi-am deschis computerul și am știut că trebuia să scriu povestea acelor zile așa cum mi le aminteam, neținand seamă de cronologia oficială. Ca să-i onorez pe cei unsprezece sportivi ale căror nume nu pot fi reamintite public de teama să nu stricăm cuiva cheful; dar și pentru a readuce la lumina povestea unui om despre care nu am vorbit niciodată nimănui, un om care a dispărut odată cu cele unsprezece sicrie, definitiv, că și cand ar fi fost ucis și el pe pista de la Furstenfeldbruck.
Acel om se numea Sam Cole.”

extinde
 

Detalii produs

Autor: Jean Mattern

Traducător: Constanţa Ciocârlie

Data apariției: octombrie 2015

Titlu original: Septembre

ISBN: 978-973-46-5655-4

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 152

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Polirom

Teme: terorism

 

Opinii editoriale


„Am vrea să uităm o mulțime de lucruri. Multora dintre noi le-ar plăcea să uite durerea pe care-au simțit-o la un moment dat: o pierdere, o moarte, o boală, o iubire neîmpărtășită etc. In uitare însă nu cred, cred mai degrabă că scriitorii trebuie să vorbească în literatură pe care o scriu despre toate astea, despre lucrurile pe care nu le putem uită. Nu faci să dispară un lucru dacă scrii despre el, dar îi dai o altă dimensiune și asta te ajută să-l privești altfel. Așa văd eu legătură dintre uitare și amintire.”

Jean Mattern