TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Trainspotting PO-IRW-TRAINS-06-N-001
Trainspotting
Vezi
galerie

Trainspotting

de Irvine Welsh

Titlu apărut în colecția Biblioteca Polirom la Polirom

Id: #206330

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Welsh se consideră mai degrabă un „activist social” decît un scriitor, romanele și poveștirile sale avînd ca personaje tineri din cultura marginală a consumatorilor de droguri. Renton, Spud, Begbie sînt cîteva dintre figurile care-și spun povestea în roman, folosind limbajul agresiv și argotic al scoțienilor din Leith. Problemele lor legate de consumul de heroină, dilemele sexuale, întorsăturile ironice de situație sînt dublate de referințe constante la conflictele etnice, religioase și fotbalistice, care fac parte din mecanismele comunității din care provin.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Irvine Welsh

Traducător: Andra Matzal

Data apariției: 2006

ISBN: 973-681-941-8

EAN-16: 973681941

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 424

Limbă: Română

Dimensiuni: 10,6x18 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Polirom

Teme: conflict

 

Din blogul Cartepedia

Cartepedia Cartepedia

,,"De fapt, trăim o viață scurtă, plină de dezamăgiri; după care murim. Ne umplem viaţa cu rahat, chestii cum sunt cariera şi relaţiile, ca să ne amăgim că nu chiar totul e fără sens. Heroina e un drog......“

citește mai mult
Vlad Zver Vlad Zver

,,Trainspotting-ul este un hobby. De obicei, se referă la cei care merg în gări sau la liniile de cale ferată şi-şi notează trenurile care trec. Locomotive, vagoane interesante, transporturi speciale s......“

citește mai mult
Cartepedia Cartepedia

,,În prim plan sau în fundal, narcoticele au avut de multe ori un rol de jucat în istoria literaturii. Opiumul şi mescalina, haşişul şi cocaina sunt substanţe care au influenţat serios mersul lite......“

citește mai mult
 

Opinii editoriale

"Carte-cult despre dilemele adolescentului britanic (droguri, sex, cultura underground), epopeea scotiana contemporana a beneficiat si de o ecranizare cu Ewan McGregor."

august 2006, Playboy - Dan Silviu Boerescu

"Irvine Welsh povesteste despre o peninsula a umanitatii locuita de loseri. Creierele lor sint franjuri, si la fel e povestea – compusa din bucati si din perspective care se intersecteaza, se lipesc, dar care in aceeasi masura isi pot vedea fiecare de treaba lor. Mai eficient decit orice intilnire in spatiul anecdoticii, pe personaje le uneste lipsa lor de autonomie. Toti depind de cite ceva, cu un bonus semnificativ pentru droguri – combustibilul majoritar. Sint niste viermi cu constiinta, strinsi in jurul propriului cadavru (care, in termeni generali sau simbolici, e si cadavrul lumii in care traiesc/ socializeaza). Romanul e construit pe o gramada de gunoi. Prin aceasta descriere includ argoul cliseizat si totodata versatil (un scottish remarcabil transpus/ recreat prin traducere) in care se exprima personajele: un sac menajer fara fund, indesat cu o marfa care muta nasul."

29 iunie 2006, Prezent - Mihai Iovănel

"Dragi copii, stiu ca ati vazut toti Trainspotting si ca nu va vine deloc sa mai cititi si cartea. Pacat. Pierdeti enorm. In primul rind, filmul era «povestit» din unica perspectiva a lui Rent-boy – tot din carte eu stiu ca porecla se traduce argotic si prin «curva masculina» – pe cind in romanul lui Welsh avem mai multi naratori. Din care se desprinde si Begbie, de o mie de ori mai complex decit in film, dar mai ales Spud, un personaj venit direct din «sfintul inocent» al literaturii americane. Apoi, cartea e mai mare, pove stile mai multe si high-ul e, in consecinta, mai de durata. Si traducerea e buna, deci mergeti repede de va luati cartea Trainspotting."

29 iunie 2006, Prezent - Ionuţ Chiva

"«Un roman plin de un umor coroziv si lipsit de menajamente, scris cu o inventivitate debordanta», asa este prezentat in revista Time Out London romanul Trainspotting al scriitorului britanic Irvine Welsh. Trainspotting este cel mai cunoscut roman al autorului. Personajele, care fac parte din lumea marginala si fara speranta a toxicomanilor, folosesc un limbaj colorat si argotic, pentru a-si afirma diferentele si a sublinia conflictul cu societatea, cu comunitatea din care provin. Nerecomandat minorilor, Trainspotting dezvaluie o lume paralela, inchisa in sine, dominata de sex, droguri, HIV si violenta, dar granita dintre cele doua lumi nu este perfect opaca si diferite teme, ca politica sau fotbalul, ajung dintr-o parte in alta."

28 august 2006, Săptămâna financiară - Lucia Verona

"Vorbeste despre droguri, vorbeste despre sex, vorbeste despre marginali. Sint oameni care, atunci cind apar filme sau carti despre marginali, empatizeaza, se proiecteaza in acele personaje. Iar personajele sint foarte carismatice. E Renton care e cumva filosof; e drogat, dar sparge cliseele despre drogati, stie o gramada de lucruri, vorbeste despre Kierkegaard, e foarte smecher. Are un discurs care te captiveaza, are o discursivitate foarte bine pusa la punct, pe care o vad ca pe un construct, nu pare o chestie care sa-i vina asa, natural. Mai este Sick Boy, un sex simbol; Begbie – foarte violent. Cartea intreaga e vizuala si violenta, dar te tine. Eu abia asteptam sa vin acasa, de la lucru, sa ma reapuc de tradus. Personajele cartii imi pareau niste colegi de camera, despre care aflam ce-au mai facut."

Andra Matzal, interviu cu Ovidiu Simonca, 10 august 2006, Observator cultural - Andra Matzal

"Cea mai buna carte scrisa vreodata... ar merita sa fie vinduta in mai multe exemplare decit Biblia.” 

Rebel, Inc.

"Irvine Welsh este cel mai bun lucru care s-a intimplat in literatura engleza de decenii intregi.” 

Nick Hornby
Irvine Welsh
Irvine Welsh
Autor

Irvine Welsh s-a nascut in 1958 in Leith, o suburbie a orasului Edinburgh. La sc...

vezi autor