TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Ispăşire PO-IAM-ISPIRE-08-P-001
Ispăşire
Vezi
galerie

Ispăşire

de Ian McEwan

Titlu apărut în colecția Biblioteca Polirom la Polirom

Id: #207012

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Debutind ca o cronica de familie, romanul Ispasire este, de fapt, o meditatie despre locul scriitorului in lume si despre modul in care acesta poate afecta vietile altora prin felul in care intelege sa caute „adevarul”. Adoles­centa fiind, protagonista cartii, Briony Tallis, isi da seama ca vrea sa abandoneze lumea himerelor pentru a scrie despre oamenii din jur si despre viata reala, dar simtul sau exagerat al ordinii si justitiei o impinge spre un act social gresit, de pe urma caruia vor avea de suferit cei dragi ei. La batrinete, ajunsa o scriitoare de succes, Briony va medita la consecintele faptei sale, pentru a carei ispasire si‑a dedicat intreaga viata. Dar Ispasire este, totodata, si un excelent roman istoric, McEwan reusind sa creeze pagini antologice despre dezastrul de la Dunkerque si rezistenta eroica a londonezilor in timpul Blitzkrieg‑ului din 1940.

Romanul sta la baza unei ecranizari de exceptie, in regia lui Joe Wright, cu Keira Knightley, James McAvoy si Vanessa Redgrave in rolurile principale.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Ian McEwan

Traducător: Virgil Stanciu

Data apariției: 2008

Titlu original: Atonement

ISBN: 978-973-46-0948-2

Copertă: Paperback

Număr pagini: 480

Limbă: Română

Dimensiuni: 10,6x18 cm

Hârtie: 120g/m

Editura: Polirom

Teme: iubire, război

 

Opinii editoriale

"Un roman aproape perfect, despre aparente, erori de perceptie, mistificari voluntare sau involuntare si urmarile lor dezastruoase, Ispasire reprezinta si o postmoderna punere in abis a procesului scrierii, un manifest literar ce ne vorbeste despre puterile tamaduitoare ale fictiunii, dar si despre greselile grave ce se pot comite atunci cind imaginatia creatoare invadeaza realitatea, cind inclinatia catre fictional ajunge sa oblitereze judecata obiectiva."

aprilie 2008, Dilemateca - Florin Irimia

"Ispasire este un roman complicat, o matrioska monstruoasa care trebuie manevrata cu atentie, un roman care promoveaza atentia pentru orice detaliu nesemnificativ cind vine vorba de interpretare, intr-un maraton al empatiei sau al amagirii pentru cititor. Include si o minunata poveste de dragoste, si un palier exceptional din punct de vedere istoric (debarcarea de la Dunkerque), si probleme legate de etica a scriiturii si a lecturii, de fictiune, un roman care iti prezinta culpa si in care indivizii vinovati ajung sa traiasca fericiti pina la adinci batrineti, un roman care se deconstruieste singur in final, prin uitare – cind totul va fi pus in roman, oamenii reali vor deveni personaje si povestea lor va deveni versiunea oficiala a realitatii – cititorul asista insa la aceasta deturnare a adevarului (participa cumva la crima lui Briony, ca martor tacut) si ispasirea, chiar si pentru participantul pasiv, este imposibila. Restul incercarilor propun o expiere de fiecare data partiala."

9 decembrie 2010, Echinox - Lavinia Rogojină

"Povestea este tesuta cu maximum de eleganta, McEwan desfacind fara graba ghemul narativ. Este vara lui 1935. Cea mai calduroasa zi a anului. Conacul de la tara al familiei Tallis. Adolescenta de 13 ani Briony Tallis face ultimele aranjamente pentru piesa sa, care va fi jucata la o petrecere de familie. Tatal lui Briony lipseste, ca de altfel in majoritatea timpului. Mama s-a retras in dormitorul sau, cuprinsa de una din desele migrene. Briony isi priveste pe geam sora mai mare, Cecilia, angajata intr-o disputa cu Robbie, inteligentul si aratosul fiu al credincioasei lor servitoare. Cei doi trag de o vaza, o pretioasa amintire de familie, care se sparge. Cecilia se dezbraca partial si intra in fintina pentru a recupera cioburile. Robbie ii scrie apoi o scrisoare de dragoste care ajunge in miinile lui Briony. Mai tirziu, in aceeasi zi, Briony este din nou martora unei scene fierbinti, ai caror protagonisti sint tot cei doi. Imaginatia sa deosebit de fertila derapeaza, iar tinara se avinta spre cele mai sumbre concluzii. Aceste concluzii si interpretarea gresita a unor fapte o vor determina sa formuleze o serie de acuzatii grave la adresa lui Robbie. Destinul lui si al Cecilei se va schimba pentru totdeauna."

5 februarie 2008, Ziua - Camelia Ciobanu

"Cartea lui Ian McEwan vorbeste si despre rolul scriitorului, despre locul sau in lume, despre felul in care acesta le poate face rau celor din jur prin gindirea sa, prin scrierile sale, prin maniera in care cauta si intelege adevarul."

22-28 martie 2008, Suplimentul de cultură - Bogdan Romaniuc
Ian McEwan
Ian McEwan
Autor

Ian McEwan, unul dintre cei mai faimoşi scriitori britanici contemporani, este a...

vezi autor