TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Dispariţia AR-GEP-DIURFE-10-N-001
Dispariţia
Vezi
galerie

Dispariţia

de Georges Perec

Titlu apărut în colecția Biblioteca Ideală - ART la Art

Id: #230903

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
Un roman fără E-uri
 

Descriere produs

Volum premiat la categoria "Cărţile lunii martie" în 2011 de revista Orizont


O carte-experiment, din care litera e lipseşte cu desăvârşire. Un roman fără precedent, în premieră pentru piaţa editorială românească, de la un maestru al provocărilor literare şi un expert în traduceri aparent imposibile.


Scris în 1969 de Georges Perec (1936-1982), după regulile Oulipo, celebrul „subcomitet” al Colegiului de Patafizică, romanul Dispariţia este, cât se poate de literal, o carte fără e-uri. Din cele peste trei sute de pagini ale cărţii lipseşte cu desăvârşire, exceptând numele autorului, cea mai frecvent folosită literă a limbii franceze, confirmând încă o dată apetenţa lui Perec pentru alchimii lingvistice şi contorsionisme formale. Lipogramatica, de altfel, a fost una dintre artele practicate riguros de autorul vomului Viaţa: manual de întrebuinţare, premiat în 1978 cu Médicis; astfel, dacă în Dispariţia litera e lipseşte, în 1972 publica Les revenentes, în care e-ul este singura vocală folosită.

 

Dispariţia, tradusă în peste zece limbi, de fiecare dată respectând convenţia literei lipsă, este o carte-hibrid, ca mai toate specimenele literare ieşite din laboratorul Perec, artist care, pe lângă scris, a testat şi cinematografia experimentală. Parodie cu accente noir, întorsături de situaţie şi echilibristică de stil, toate acestea sunt dublate de straturi subtile în care este pusă voalat în discuţie însăşi formula textului şi constrângerile lipogramatice. Tradus în limba română de Şerban Foarţă, jucător „de categoerie grea” când vine vorba de experimente imposibile la prima vedere, romanul Dispariţia este, de la primul la ultimul rând, nu doar o provocare marca Perec, ci şi o demonstraţie ca la carte despre îmblânzirea limbii române.


extinde
 

Detalii produs

Autor: Georges Perec

Traducător: Şerban Foarţă

Data apariției: noiembrie 2010

Titlu original: La Disparition

ISBN: 978-973-124-552-2

Copertă: Paperback

Număr pagini: 336

Limbă: Română

Dimensiuni: 12x18 cm

Hârtie: 120g/m

Editura: Art

Teme: umor

Georges Perec
Georges Perec
Autor

Georges Perec (1936-1982) a fost un foarte cunoscut romancier, eseist şi cineast...

vezi autor
Şerban Foarţă
Şerban Foarţă
Traducător

Cel mai frumos lucru despre Şerban Foarţă l-a scris, într-o pagină de coresponde...

vezi autor