logo
TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici.
Adaugă la wishlist

Fetiţa care iubea prea mult chibriturile

Gaetan Soucy
Colecții/Serii: Biblioteca Polirom
Considerat o capodopera a literaturii canadiene contemporane, romanul Fetita care iubea prea mult chibriturile a fost distins cu Prix du...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 973-681-664-8
Dimensiuni: 10,6x18 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Considerat o capodopera a literaturii canadiene contemporane, romanul Fetita care iubea prea mult chibriturile a fost distins cu Prix du Public La Presse/salon du Livre de Montreal, 1999, si Prix Ringuet de l’Academie des Lettres du Quebec, 1999.
Romanul Fetita care iubea prea mult chibriturile al scriitorului canadian Gaetan Soucy propune o lume vazuta prin ochii inocentei juvenile, careia i s-au inoculat de-a valma cunostinte de religie, istorie si etica. Universul intreg intr-o picatura de apa, acesta este „domeniul familial” pe care se concentreaza toata suferinta posibila a omenirii. Personajul principal este aruncat in viltoarea unui univers inchis, „domeniul”, si devine actor si martor al unei drame cu valente macrocosmice. El aspira realitatea prin toti porii, o filtreaza prin mintea lui de adolescent si ne-o infatiseaza cu ajutorul unui limbaj al inocentei luate cu asalt de toate problemele majore ale lumii: moarte, viata, iubire, durere, suferinta, morala, urit, frumos.

Autor: Gaetan Soucy
Traducător: Ana Andreescu
Data apariției: 2004
Editura: Polirom
Titlu original: La petite fille qui aimait trop les allumettes
Pagini: 264
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură canadiană, copilărie, inocenţă, domeniul familial, adolescenţă
 • Ana Andreescu
  Traducător
  Gaetan Soucy - Autor
  Nascut la Montreal, Gaetan Soucy a studiat fizica, literatura si filozofia. A publicat romanele „Imaculata conceptie” (1994), „Achitarea” (1997) si „Fetita care iubea prea mult chibriturile” (1998), incununat cu Premiul publicului si al presei la Salonul cartii de la Montreal, 1999, si Premiul Riguet al Academiei de Litere din Quebec. Excelent primit de critica, atit in Quebec, cit si in Franta, romanul Fetita care iubea prea mult chibriturile a fost tradus...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile
 • Gaetan Soucy
  Autor
  Ana Andreescu - Traducător
  Absolventă în 1973 a Facultătii de Litere din cadrul Universitătii din Craiova, și-a dedicat aproape întreagă viată scrisului și cărtilor. A tradus peste 40 de volume din engleză și franceză, la edituri precum Curtea Veche Publishing, Polirom, Rao, Vivaldi, Paralelă 45. Printre autorii traduși se numără figuri de seamă ale literaturii universale, că John Updike, François Mauriac, Michael Cunningham sau Edward Said. Este autoarea...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

ianuarie2005, Ramuri - Petre Ciobanu
"Straniu si acaparant, de un realism naturalist, cu personaje alienate, cu observatii directe, fruste, agresive, de o surprinzatoare prospetime, romanul probeaza simtul creator rafinat al romancierului canadian."
13 septembrie 2004, Cotidianul - Elena Vlădăreanu
"Traducerea in limba romana este excelenta. Au fost surprinse toate nuantele naivitatii, ale cruzimii, toate inexactitatile si stingaciile unui adolescent insuficient educat, dar al carui discurs este foarte poetic."
10 ianuarie 2008, România liberă - Ruxandra Cesereanu
"Am catalogat dintr-un foc romanul a fi delicios, desi el este in chip extravagant delicios, dupa cum se va vedea. Personajele minorilor sint de la inceput nelinistitoare: unul dintre baieti este intrucitva retardat, iar celalalt este fatis-precoce, fiind crescut cu Etica lui Spinoza si Memoriile lui Saint-Simon, drept care, din astfel de pricini, cel de-al doilea rationeaza ca un intelectual de elita. Jucaria lor predilecta este una singura: o broasca vie, tinuta intr-un borcan. Martorul mut al adolescentei lor este tot unul singur: un cal batrin. Figura tatalui apare schitata si concentrata ca fiind a unui capcaun dictatorial si canibal. Dar, in tineretea lui, acest tata fusese un preot frumos, fascinat de povesti cu sfinti, mucenici si asceti. Ce a dus la metamorfoza lui malefica vom afla, cind si cind, pe parcursul romanului."

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus