TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Iepurii nu mor CA-SAB-IEPUNM-12-N-001
Iepurii nu mor
Vezi
galerie

Iepurii nu mor

de Savatie Baștovoi

Id: #236502

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Perspectiva din care e relatată povestea îi aparţine unui copil, şcolar în clasa a treia, pionier in R.S.S. Moldovenească. Micul Saţa Vaculovski e ceva mai introvertit decât media şi pare a fi persecutat pe nedrept de către învăţătoare, ceea ce îl ostracizează în fundul clasei, de unde va aspira luciferic la premianta din prima banca, devenitî inaccesibilă. Închis în sărăcia limbii sale, Sașa nu își găsește liniștea decât în pădure. El își imaginează că Dumnezeu a tăiat acolo, pe ascuns, o scară secretă pentru a o înălța la cer. Însă reveriile sale se opresc brusc. Roman sumbru, Iepurii nu mor este dedicat „copiilor sovietici care au crescut mari”. Cu toate acestea, romanul răspîndește o lumină puternică: strălucirea unei scriituri formidabil întocmite și pline de finețe. Povestea cu iepurii, la care titlul face aluzie, este construită în paralel, pe mai multe planuri. Ea este o parabolă a libertăţii încatuşate, spunând pe cale aluzivă ceea ce nu se spune pe faţă în carte: că viaţa în comunism este o viaţă încarcerată, că educaţia prin sloganuri a copiilor este o crimă, că autoritatea şi chiar violenţa învăţătoarei faţă de copiii recalcitranţi devin odioase atunci când se suprapun celor ale partidului faţă de clasa muncitoare.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Savatie Baștovoi

Data apariției: 2012

ISBN: 978-606-8272-06-1

Copertă: Hardcover

Număr pagini: 344

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Cathisma

Teme: comunism, copilărie

 

Din blogul Cartepedia

Romeo Aurelian Ilie Romeo Aurelian Ilie

,,Iepurii nu mor, cu subtitlul Pentru copiii sovietici care au crescut mari, este romanul de tinerețe al ieromonahului Savatie Baștovoi. Este scris pe când avea 20 de ani, pe când nu era călugăr și nu e......“

citește mai mult
 

Opinii editoriale

„... romanul răspândește o lumină puternică: strălucirea unei scriituri formidabil întocmite și pline de finețe. (...) Maniera sa de a restitui propaganda stalinistă, repetată cu insistență atât în școlile moldovenești, cât și în cele românești, nu este deloc dogmatică: ea reliefează mai degrabă poezia absurdului.”

Catherine Simon, Le Monde

„Nu este jurnalul unui bătrân nebun, ci o carte de actualitate a unui copil considerat naiv, asemenea unui primitiv prost educat sau unui iepuraș uimit. (...) Acest roman colorat, care suprapune visul și realitatea, este o critică în acte, veselă și radicală, a dogmelor comunismului, care aruncă în aer limbajul de lemn al sloganelor prin splendoarea stilului.”

avid Fontaine, Le Canard Enchaine

„O bijuterie literară ne-a venit din Moldova, primul roman al unui soi de geniu polivalent. (...) Această operă multiformă – poetică, românescă, dramatică – mărturisește o copilărie sovietică într-un univers vast, dar înfundat: cuvintele par să nu aibă nici un sens, nimic nu leagă oamenii între ei decît neîncrederea.”

Astrid de Larminat, Le Figaro

„OZN literar, pepită românescă, această operă cu tentă autobiografică ne povestește despre viața unui băiețel de 9 ani, în Moldova sovietică, în anii ce au precedat prăbușirea Uniunii Sovietice. O povestire despre inocență, confuzie, credința în Lenin, presărată cu un panteism vesel, cu bucăți de poezie pură.”

Marie Chaudey, Le Vie
Savatie Baștovoi
Savatie Baștovoi
Autor

Ierodiaconul Savatie, în lume Ștefan Baștovoi, s-a născut în 1976 în Chișinău ș...

vezi autor