TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Femei albastre PO-GHC-FEMEIA-13-N-001
Femei albastre
Vezi
galerie

Femei albastre

de Gheorghe Crăciun

Titlu apărut în colecția Fiction LTD la Polirom

Id: #207495

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Romanul rămas în manuscris și neîncheiat al cunoscutului scriitor optzecist Gheorghe Crăciun a fost anunțat de fragmentele publicate în reviste literare și a devenit deja o legendă printre admiratorii săiLegendă se numește Femei albastre, o carte despre parcursul inițiatic al unui bărbat deja matur la momentul Revoluției din 1989, scrisă cu frază impecabilă și cu inteligență și vigoarea caracteristice prozatorului. Personajul central al romanului, un individ divorțat, ce schimbă slujbe, dar și femei, aleargă după o himeră, pe care o vede întrupată în făptură de celuloid a actriței Nicole Kidman. Femeile reale pe care le iubește senzual nu reușesc -l satisfacă afectiv. Va rămâne el în brațele fidelei, odihnitoarei Ondina sau va ceda vampei inocente Ada Comenschi? Va rămâne în avocatură sau va continuă  scrie române polițiste?

extinde
 

Detalii produs

Autor: Gheorghe Crăciun

Data apariției: 2013

ISBN: 978-973-46-2639-7

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 264

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Polirom

 

Opinii editoriale

"Romanul neterminat al lui Gheorghe Craciun care spune povestea unui personaj aflat in cautarea propriului destin, predispus sa retraiasca povestile de dragoste de altadata cu intensitatea ce pare absenta din existenta lui actuala. Un barbat matur, divortat, schimba slujbe si femei si alearga dupa o himera, intrupata in faptura de celuloid a actrtei Nicole Kidman, in timp ce femeile reale cu care se iubeste nu reusessc sa-l satisfaca. „Nu mi-au placut niciodata actritele de film. Orice frumusete de celuloid ma lasa rece. Cu Nicole Kidman a fost altceva.” Cum s-ar fi incheiat romanul e greu de ghicit."

5 iulie 2013, Ziarul de duminică, nr. 26 - Stelian Ţurlea

"Gheorghe Craciun a cochetat dintotdeauna cu proza de analiza, fiind captivat de ontologia personajului, doar ca acest interes a fost, de obicei, concurat de apetentele cerebrale ale prozatorului optzecist, de nevoia sa de a-si problematiza scriitura, de cautarea uneori prea metodica a autenticului.
[...] Pentru acest „modernist intirziat”, cum scriitorul insusi se caracteriza intr-un interviu din 2006, suprafata realist-istorica reprezinta doar partea de sus a aisbergului, nicidecum cea mai importanta. Singurele „suprafete” care-l intereseaza sint cele senzoriale, subsumate adesea unei mize mai largi (si teoretice) de reevaluare a subiectivitatii. E vorba de un prozator prin excelenta analitic, at his best cind practica un stil miop, incet de naratiune, invecinat, nu o data, cu eseul. In celelalte proze ale sale, acest stil amesteca trama personajelor cu trama textului. Scuturat de vechiul balast textualist, romanul neterminat Femei albastre demonstreaza ca Gheorghe Craciun ar fi putut fi la fel de interesant si daca s-ar fi concentrat doar pe analiza de personaj."

27 iunie 2013, Cultura, nr. 426 - Adriana Stan

"Gheorghe Craciun a parcurs, in proza sa, drumul de la imaginea statica, surprinsa de aparatul de fotografiat (care intirzie indelung asupra detaliului, care mareste si apropie obiectele pentru a scoate la lumina structura lor de adincime), la dinamismul caleidoscopic al aparatului de filmat, ce creeaza iluzia miscarii.
[...] Chiar si „neterminat”, romanul de fata – poate cel mai camilpetrescian dintre toate scrierile autorului – are toate atributele specifice prozei lui Craciun: arhitectura narativa atent elaborata, subtilitate si inteligenta analitica si, nu in ultimul rind, o turnura impecabila a frazei. Cu multa verva si autoironie discreta, Femei albastre spune povestea unui personaj aflat in cautarea propriului destin, predispus sa-si retraiasca povestile de dragoste d’antan cu o intensitate ce pare absenta din existenta sa actuala."

12 aprilie 2013, Observator cultural, nr. 669 - Carmen Muşat

Femei albastre, romanul la care Gheorghe Craciun lucra cind s-a stins, este in mod esential o explorare a indicibilului, a pluralitatii obiectelor si limbajului, o investigatie narativa a starilor de spirit, a sentimentelor, gindurilor si dramelor ce definesc existenta umana. Chiar si «neterminat», romanul – poate cel mai camilpetrescian dintre toate scrierile autorului – are toate atributele specifice prozei lui Gheorghe Craciun: arhitectura narativa atent elaborata, subtilitate si inteligenta analitica si, nu in ultimul rind, o turnura impecabila a frazei. Cu multa verva si autoironie discreta, Femei albastre spune povestea unui personaj aflat in cautarea propriului destin, predispus sa-si retraiasca povestile de dragoste d’antan cu o intensitate ce pare absenta din existenta sa actuala. Suspendat intre trecut si prezent – caruia ii confera adincime prin succesive intoarceri in trecut si proiectii in imaginar –, personajul lui Gheorghe Craciun este extrem de viu, miscindu-se cu dezinvoltura intr-o lume asaltata de imagini: fotografii ale unor femei reale, dar inaccesibile (cum e Nicole Kidman), chipuri de femei iubite cindva sau doar intrezarite (in realitate sau in vis), cadre de film ce se suprapun periculos peste secvente din realitatea imediata, toate intiparite in memoria naratorului.” 

Carmen Muşat