TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Drumul egal al fiecărei zile 978-973-46-9699-4
Drumul egal al fiecărei zile
Vezi
galerie

Drumul egal al fiecărei zile

de Gabriela Adameşteanu

Titlu apărut în colecția Seria de autor Gabriela Adameşteanu la Polirom

Id: #241024

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România


Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române


Nominalizare la Premiul „Jean Monnet” pentru literatură europeană


Roman tradus în Franța, Germania, Italia, Spania, Bulgaria și Macedonia


Gabriela Adameșteanu vine cu unul dintre cele mai frumoase romane ale adolescenței feminine. Drumul egal al fiecărei zile pare să fie din categoria cărților care nu au ce pierde în timp. Nici stilistic, nici istoric. Scriitura se salvează prin simplitatea inatacabilă, prin ingeniozitatea naturală. Letiția Branea, eroina cărții, este unul dintre cele mai bune personaje din literatura postbelică. Dincolo de faptul că Drumul egal al fiecărei zile e o carte foarte frumoasă, uimitor e cât de bine se regăsește în fibra ei tot ceea ce astăzi știm despre Gabriela Adameșteanu.” (Tania Radu)

 

Puține eroine din istoria literaturii române ar putea rivaliza cu Letiția Branea în privința detaliilor în care este zugrăvită. Faptele, senzațiile, angoasele Letiției sunt mereu la vedere, dar aceasta nu tulbură latura de mister a personajului, natura sa contradictorie. Cu cât aflăm mai multe, cu atât personajul Gabrielei Adameșteanu devine mai credibil, dar și mai dificil de înțeles. La capătul lecturii este greu de spus dacă Letiția Branea este o personalitate puternică sau foarte vulnerabilă, o învingătoare sau o învinsă. Trăirile și reacțiile sale oferă argumente pentru fiecare ipoteză.” (Tudorel Urian)

 

Drumul egal al fiecărei zile vorbește despre modul subtil și inextricabil în care viețile noastre se hrănesc cu experiențele altora. Formarea Letiției este modelată de destinele celor apropiați. Viața frântă a unchiului va fi absorbită de tânăra naratoare. Ființa umană devine așadar, în mare măsură, un soi de relicvariu, în ciuda dorinței de a fi altfel. Un adevăr existențial pe care fiecare îl descoperă pe cont propriu și care constituie de fapt axa cărții. Dar la adevărul ficțional nu ajungem decât după un parcurs romanesc dens, concret și cu totul captivant.” (Doina Ioanid)

extinde
 

Detalii produs

Autor: Gabriela Adameşteanu

Data apariției: noiembrie 2023

ISBN: 978-973-46-9699-4

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 360

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Polirom

Teme: curiozitate, destin

Gabriela Adameşteanu
Gabriela Adameşteanu
Autor

Gabriela Adameşteanu este absolventă de Litere, redactor de enciclopedii (1965-1...

vezi autor