TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Agata murind (Top 10+) PO-DOP-AGAMT1-14-N-001
Agata murind (Top 10+)
Vezi
galerie

Agata murind (Top 10+)

de Dora Pavel

Titlu apărut în colecția Top 10+ la Polirom

Id: #207604

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Romanul Agata murind a fost distins în 2003 cu Premiul Uniunii Scriitorilor din România, iar în 2013 a apărut în versiune spaniolă la Madrid.    

Printre rudele persoanelor decedate, convocate aici de către Primărie pentru a fi martore la operațiunea de strămutare, se află și tânăra violonistă Augusta Degan. Chiar înainte de revenirea în orașul natal, Augusta încheiase un tratament psihanalitic cu terapeutul căruia continuă să i se confeseze și acum. Trauma care a stat la baza labilității psihice a protagonistei a fost moartea prematură a surorii sale Agata, petrecută în copilărie.

Însă abia deshumarea la care tânăra este silită să asiste va constitui adevărata experiență a vindecării sale, ieșirea deplină din criză. În fața teribilei situații, Augusta își va retrăi întreg trecutul, dar își va descoperi și feminitatea. Scenele coșmărești din cimitir vor declanșa și o exhumare a instinctelor sale, care o vor arunca într-o sexualitate frenetică, dezlănțuită.

Deopotrivă erotic și morbid, Agata murind este un roman al eliberării de vinovații și spaime, scris într-o manieră cât se poate de provocatoare.



Alte titluri pentru DoraPavel (autor):
Captivul (TOP 10+) (2017) ,
Bastian (2020) ,
Crush (2022) ,
extinde
 

Detalii produs

Autor: Dora Pavel

Data apariției: mai 2014

ISBN: 978-973-46-4454-4

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 240

Limbă: Română

Dimensiuni: 10,6x18 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Polirom

 

Opinii editoriale

"Ritmul narării e fluent, expunerea e captivantă, fraza stilizată cu strictețe, fără ornamente abundente, sintaxa e perfectă, scenele palpitante, aprinse, dure, de soc alternînd cu mozaicul trăirilor pasive (dar neîndestulătoare) ori active, totul deschizînd drumul spre o lectură mai mult decît agreabilă (chiar necesară)."

2004, Euphorion, nr. 9-10 - Vasile Chifor

"A șasea carte a poetei și prozatoarei din Cluj e un roman ce vine din tradiția onirismului negru postromantic. Senzorialitatea debordantă, coborîrea îndrăzneață în zonele sexualității dezlănțuite și ale visului cu acute coșmaruri promit o lectură cu sufletul la gură. Fără discuție, autoarea a scris cea mai bună carte a ei de pînă acum."

14 ianuarie 2005, Cotidianul - Mircea Mihăieş

„O metaforă a mutației inevitabile a lucrurilor, a nestatorniciei lor, a vînării de vînt și a prafului care se alege de toate, conform celebrelor formulări din Ecleziast... În contrapartidă, o frenezie erotică à la français, incluzînd delicioasa partuză care a stîrnit spumegări provinciale unor critici în redingotă încheiată pînă sub nas, în fapt o bine motivată compensare instinctuală a proximității thanatice prin recurs, fie și în exces, la opusul sau, Erosul.”

1-15 mai 2007, Tribuna, nr. 112 - Ovidiu Pecican

"Un flamboaiant roman parabolă, scăldat în recea stranie lumina a unui sexualism nevrotic de factură pictural suprarealistă, este Agata murind, cel dintîi roman al Dorei Pavel."

nr. 689, 2003, revista 22 - Mircea Iorgulescu

"Forța de prozator a Dorei Pavel este mare, foarte mare chiar, în descrierea cimitirului și în scenele erotice. Romanul Dorei Pavel e o reușită de zile mari."

Litere, arte, idei, nr. 25, 2003 - Marta Petreu